Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

KAŠPER: Krajský súd v Banskej Bystrici ostáva, je to víťazstvo regiónu

Igor Kašper v TASR TV Foto: TASR TV

Prvé štátne nájomné byty so zvýhodneným nájomným by sa mohli odovzdávať na budúci rok, odhadol v TASR TV poslanec Sme rodina Igor Kašper. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 28. apríla (Teraz.sk) – Pôvodný zámer zrušiť Krajský súd v Banskej Bystrici bol podľa poslanca hnutia Sme rodina Igora Kašpera nezmyslom napísaným od stola v Bratislave. „Pred pár minútami sme schválili súdnu reformu, banskobystrický krajský súd je zachovaný v plnej miere. Bolo to veľké víťazstvo nie iba pre mňa, ale pre celý región,“ povedal bezprostredne po hlasovaní v diskusii v TASR TV poslanec.

„Krajský súd v Banskej Bystrici bol druhý najväčší na Slovensku. Ak by sa to presunulo do Žiliny, ľudia z Rimavskej Soboty, Brezna, Lučenca, by chodili na odvolacie konania tam a strávili by tým celý deň,“ konštatoval poslanec s tým, že rušenie viac ako sto rokov existujúceho súdu by iba predĺžilo trvanie súdnych konaní.

Kašper je dlhoročným komunálnym a regionálnym politikom, v Národnej rade (NR) SR je prvé dva roky. „Prepojenie tzv. veľkej, celonárodnej a komunálnej politiky je dôležité. Povedal som, že z pozície poslanca NR SR nedovolím zrušenie Krajského súdu v Banskej Bystrici. V Národnej rade som to mohol priamo ovplyvniť. Všetci moji kolegovia sa postavili za mňa, čo si veľmi vážim,“ uviedol.



Hnutie Sme rodina sa podľa neho podobným spôsobom angažovalo aj v prípade zdravotníckej reformy, kde existovalo riziko rušenia menších nemocníc v regiónoch. „Boli sme v nemocniciach v regiónoch, hovorili sme s ich riaditeľmi, aj s ľuďmi, aby sme zachránili aj tie menšie nemocnice,“ tvrdí.



Ponuku vstúpiť do hnutia Sme rodina dostal podľa vlastných slov na základe svojich výsledkov v regionálnej politike. „Doteraz si pamätám na prvé stretnutie s Borisom. Dovtedy som bol vždy nezávislý, aj keď som mal nejakú politickú podporu, nebol som členom žiadnej politickej strany. Sadol mi on a aj ľudia, ktorí sú v hnutí. A sadol mi aj program, je veľmi podobný tomu, čo som sa aj ja snažil v rámci mesta. Napríklad v otázke nájomných bytov,“ tvrdí Kašper.

Na otázku, prečo ani jeden z plánovaných štátnych bytov so zvýhodneným nájomným ešte nestojí, odpovedal, že práve v týchto dňoch sa schvaľuje kľúčová legislatíva. „V parlamente sme schválili stavebný zákon z dielne nášho podpredsedu vlády Štefana Hollého,“ pripomenul s tým, že samotné nájomné byty by NR SR mohla schváliť na budúci týždeň.

„Malo by to prejsť. Viem, že to trvalo nejaké obdobie, ale tie zákony sa musia pripraviť a verím, že nám koaliční partneri už dajú zelenú. Máme tu reálnych investorov, ktorí chcú prísť na Slovensko a investovať jeden a pol miliardy,“ povedal. „V tejto dobe, keď idú hore ceny nehnuteľností, nájmov, energií, aj stavebných materiálov, sme povinní to urobiť. Nájmy by v porovnaní s komerčnými mohli byť lacnejšie o 30 až 40 percent. Verím, že už konečne začneme, aby sme mohli na budúci rok otvárať prvé byty,“ odhadol Kašper.

Dodal, že hnutie sa nevzdáva ani programového cieľa presadiť do konca volebného obdobia exekučnú amnestiu. „Mali sme v programe štyri hlavné ciele, dva z nich sa už podarilo splniť. To bolo napravenie skrivodlivosti žien narodených v ročníkoch 1957-63 a druhá vec, čo sa podarila, je zrušenie doplatkov za lieky pre deti do šesť rokov ZŤP a dôchodcov,“ pripomenul Kašper.

Na otázku, či bude v jesenných regionálnych voľbách kandidovať na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Kašper zatiaľ definitívnu odpoveď nemá. „V tejto chvíli ešte stále prebiehajú rokovania, nie iba v rámci nášho regiónu, ale aj iných miest a krajov. Rozhodne sa v najbližších dňoch,“ uzavrel poslanec.

Otázka pre Igora Kašpera
Prečo má ísť na opatrenia v súvislosti so zdražovaním na budúci rok miliarda eur, ale tento rok iba 250 miliónov?

-Na prvý pohľad to vyzerá tak, že tento rok pôjde na pomoc iba 250 miliónov a na budúci miliarda. Ale treba si uvedomiť, že to spúšťame od 1. júla, teda len na pol roka.

Napríklad prídavok na dieťa bude 30 a od nového roka 40 eur, pričom daňový bonus, čo je možno ešte dôležitejšie, stúpne od budúceho roka zo 47 na sto eur. Plus sa od budúceho roku zavádzajú služby deťom. Okrem toho je tu jednorazová pomoc vo výške sto eur na dieťa.

Pre niekoho je pomoc na úrovni 250 miliónov veľa, my by sme si zasa vedeli predstaviť aj oveľa viac. Verím, že to v parlamente prejde. Politici sa musia rozhodnúť, či sú na strane stovky firiem, ktoré na pandémii zarobili a nejakým spôsobom im trochu zvýšime daň, aby sa so svojim ziskom podelili.-