Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Zaujíma vás text novej Koaličnej zmluvy? Tu je jej plné znenie

Archívna snímka. Predseda strany SMER - SD Robert Fico (v strede), predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko (vľavo) a predseda strany Most-Híd Béla Bugár (vpravo) podpisujú na Bratislavskom hrade novú Koaličnú dohodu. Z doterajšej štvorkoalície po necelých šiestich mesiacoch vypadla strana #Sieť, ktorá prišla o väčšinu poslancov. V Bratislave 1. septembra 2016. Foto: TASR – Dano Veselský

Prvého septembra podpísala trojica predsedov Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most - Híd) novú koaličnú dohodu. Prinášame jej plné znenie.

Bratislava 10. septembra (Teraz.sk) - Prvého septembra podpísala trojica predsedov Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most - Híd) novú koaličnú dohodu. Z pôvodnej štvorice strán vypadla strana #Sieť, ktorej päť pôvodných poslancov prešlo do poslaneckého klubu Mosta - Híd.

V slovenskej histórii tak vznikol precedens, keď jadro pôvodnej koalície podpisovalo novú zmluvu ani nie pol roka po pôvodnej (prvá koaličná dohoda štvorice strán bola podpísaná 23. marca).

"Pre Most-Híd je to výzva, ako využiť potenciál nových členov nášho klubu. Je to obrovská zodpovednosť, získali sme ďalšie pozície. Som presvedčený, že toto rozhodnutie bolo jediné správne. Vznikla trojkoalícia, ktorá stojí za Programovým vyhlásením vlády, zabezpečuje stabilitu a naplnenie Ústavy SR," reagoval po podpise zmluvy Béla Bugár. Podľa publicistu Juraja Hrabka je diskutabilné, či bolo rozhodnutie Mosta - Híd prijať do svojho klubu piatich pôvodných členov #Siete, Andreja Hrnčiara, Martina Fedora, Katarínu Cséfalvayovú, Igora Janckulíka a Eduarda Adamčíka správne, nepochybne však znamená posunutie Mosta - Híd na historicky najsilnejšie mocenské pozície vo vláde a Národnej rade SR.

Predseda #Siete Roman Brecely tento politický vývoj širšie nekomentoval, vzal ho však na vedomie a vzdal sa postu ministra dopravy, ktorý po ňom prevzal nominat Mosta - Híd Árpád Érsek. Zakladateľ a bývalý predseda #Siete Radoslav Procházka, ktorý v parlamente, spolu s Alenou Bašistovou, naďalej reprezentuje #Sieť pre TABLET.TV tento týždeň reagoval, že už nie je poslancom koaličnej strany, cíti však záväzok podporovať Programové vyhlásenie vlády, ktoré pomáhal tvoriť.

Procházka komentoval situáciu v tejto diskusii: PROCHÁZKA: Dlho som kariérne išiel iba hore. Niekedy musíte aj padnúť


"Asi to tak osud chcel, že dnes sa opäť stretávajú predsedovia politických strán a podpisujeme novú koaličnú zmluvu. Potrebujeme reagovať na zmenené pomery v Národnej rade SR. Som presvedčený, že dnešný podpis koaličnej zmluvy je prejavom záujmu troch strán pokračovať v stabilnej demokratickej vláde. Politická stabilita je mimoriadne dôležitá," komentoval podpis novej koaličnej dohody predseda Smeru-SD a vlády Robert Fico.

Všetci traja koaliční lídri vyhlásili, že v aktuálnej situácii nevidia alternatívu k súčasnej vláde. Andrej Danko kritizoval niektoré opozičné strany, napr. hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré má len štyroch členov. "Hádam nechcete, aby takíto blázni riadili štát, aby zodpovedali za Slovensko, prijímali zahraničné návštevy. Ak si niekto želá Luciu Ďuriš Nicholsonovú, Richarda Sulíka (obaja SaS) či Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) za premiéra, neprajem mu to ani v najhoršom sne," vyhlásil predseda SNS.

Tu je plné znenie novej Koaličnej dohody, ktoré na svojej stránke zverejnila strana Smer-SD.

Koaličná dohoda