Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

BORIS KOLLÁR: Sme rodina má 450 členov v 50 okresoch a rastie

Predseda hnutia Sme rodina - Boris Kollár. Foto: Tablet.TV

Utečencov treba poslať preč tam, odkiaľ prišli, povedal v TABLET.TV líder strany Sme rodina Boris Kollár.

Bratislava 22. decembra (Teraz.sk) – Sme rodina Borisa Kollára vznikla premenovaním Strany občanov Slovenska Petra Marčeka preto, že pôvodný zámer registrovať nový politický subjekt stroskotal pri overovaní odovzdaných petičných podpisov Ministerstvom vnútra SR.

„Mali sme fyzicky vyzbieraných 12 tisíc podpisov, podali sme to a, samozrejme, nám to vyčiarkali, tak ako Chmelárovi. A nezaregistrovali nám tú stranu. Nemohli sme nanovo začať zbierať, už by sme to nestihli. Takže jediná možnosť bola hľadať niekoho, kto už stranu má,“ povedal v TABLET.TV líder strany Boris Kollár.

Dodal, že takýto postup bol podľa neho legitímny a v súlade so zákonom. Priznáva, že neznáma strana sa po niekoľkých mesiacoch dostala do parlamentu najmä vďaka popularite jeho osoby.

„Nie som štandardný politik a nebol som ani štandardný človek. Mám veľmi zvláštnu rodinu, budem mať desať detí. Žijem spôsobom, ktorý jedni odsudzujú a iným sa to páči. Určite nie som ľahostajný k ľuďom a priťahujem alebo pútam pozornosť,“ povedal Kollár s tým, že vďaka dvadsiatim rokom mediálnej pozornosti nemusel voličom svoju stranu predstavovať dva roky pred voľbami. Zdôraznil, že napríklad charite sa venuje od začiatku deväťdesiatych rokov, kedy ani vzdialene netušil, že sa niekedy bude venovať politike.

Práve Kollárova osoba, najmä priateľstvo s podnikateľom Petrom Steinhübelom spájaným s podsvetím, však bola dôvodom najčastejšej mediálnej kritiky. „Keby ho nezavraždili, poviem, áno, Petra Steinhübela poznám. Dnes môžem povedať, áno, poznal som ho,“ povedal Kollár. Zopakoval, že boli priatelia z detstva a ich cesty sa rozišli už začiatkom deväťdesiatych rokov.



Dnes je podľa Kollára Sme rodina strana, ktorá nestojí len na jeho osobe, ale aj na práci kolegov z poslaneckého klubu a členskej základne. „Máme 450 riadnych členov, máme pokrytých asi 50 okresov. Máme okresných tajomníkov, tí si na okresnej úrovni budujú štruktúry, takže začíname byť naozaj plne rozvinutá strana,“ konštatoval Kollár.

Odchod troch poslancov


Stabilizovaný je podľa neho aj stranícky klub v parlamente, aj keď ho v priebehu tohto roku opustili traja poslanci. „Keď raz prídete do parlamentu s hlasmi ľudí, ktorí vás tam delegujú, ktorí jasne chcú, aby ste odstránili z vládnutia Roberta Fica, tak ich nemôžete zradiť. To je pre mňa neprípustné,“ vyhlásil Kollár, podľa ktorého Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek nehlasovali v zásadných veciach spolu so zvyškom svojho klubu, ale spolu so Smerom-SD.

„Ja som ich nemohol držať ďalej v poslaneckom klube a za každé jedno hlasovanie ľuďom vysvetľovať, prečo Marček s Holúbekom a Šimkovičovou hlasujú inak,“ dodal líder Sme rodina.

Migračná kríza


V porovnaní s časmi pred voľbami sa nezmenili ani Kollárove stanoviská k migračnej kríze. Tvrdí, že migranti sa nechcú integrovať a prispôsobiť životu v Európskej únii, ale očakávajú, že sa únia prispôsobí im. „Treba zavrieť dvere. Je to riziko. Koľko dôkazov ešte potrebujú? Potrebujú aby zabili nemeckého kancelára? Až to bude dôkaz? Pokiaľ chceme zájsť, aby sme vedeli, že tí ľudia sa nechcú prispôsobiť?,“ pýta sa Kollár v súvislosti s posledným útokom v Nemecku.

Predpokladá, že je možné masovo vysťahovať migrantov späť do ich domoviny.
„Vyhodiť ich a poslať skade prišli. Ukončiť vojnu v Sýrii a poslať ich späť. Každého,“ vyhlasuje Kollár.

Parlament


Sme rodina sa podľa neho snaží v parlamente presadzovať svoje predstavy tak v sociálnej oblasti, oblasti reformy exekúcií, aj migračnej politike a je pripravená, ak to bude možné, raz vstúpiť aj do vlády. „Čo bude o tri roky nikdy neviete,“ poznamenal Kollár.

Už dnes sa však snaží rokovať s vládnymi stranami o legislatívnych návrhoch. Sme rodina uspela napríklad s pripomienkou k exekučnej novele. "Najväčšiu zásluhu na tom má pani ministerka Žitňanská a chcem sa jej aj touto formou poďakovať. Lebo bola naozaj ústretová. My sme mali samostatný zákon, ktorý sme pripravili na zníženie odmien exekútorov, nakoniec sme sa s ňou dohodli, že urobíme len pozmeňovák,“ poznamenal Kollár.

Dodal, že pre neho má väčší význam, ak sa mu podarí aspoň niečo zo svojho programu presadiť, ako len od rečníckeho pultu útočiť na koalíciu . Na druhej strane ale považuje Sme rodinu za pravicovú stranu a v tomto zmysle si predstavuje aj prípadnú účasť vo vláde. „Sľúbili sme, že s Ficom nepôjdeme a dodržali sme to. Sľúbili sme v predvolebnej kampani nejaké body a tie predkladáme. Sme neútoční, nekšeftujeme, neobchodujeme s dôverou ľudí. A hlavne sme strana, ktorá nevisí nikomu na špagáte,“ uzavrel Kollár.