Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Publicistika

KOLLÁR: Dôvodom na urýchlenie riešenia situácie v SIS sú aj Vrbětice

Boris Kollár v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Pán Pčolinský má naďalej našu plnú dôveru. Verím, že svoju nevinu dokáže pred súdom, povedal v TASR TV Boris Kollár (Sme rodina).

Bratislava 23. apríla (Teraz.sk) – Situáciu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá v tejto chvíli nemá dvoch z troch členov najužšieho vedenia, by bolo vhodné urýchlene riešiť aj v kontexte diania v Českej republike a kauzy Vrbětice. V diskusii na TASR TV to povedal predseda parlamentu a zároveň hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Dodal, že jeho hnutie už vybralo meno vhodného kandidáta na predsedu SIS priamo zvnútra tejto inštitúcie a prerokovalo ho s premiérom Eduardom Hegerom, aj lídrom najsilnejšej vládnej strany Igorom Matovičom (obaja OĽaNO).

Na otázku, či išlo o aktuálneho námestníka SIS Michala Aláča, Kollár reagoval, že meno potvrdzovať zatiaľ nebude, lebo by to nebolo korektné voči prezidentke Zuzane Čaputovej. Ak totiž kandidát hnutia Sme rodina uspeje na pohovore u premiéra, bude mať práve hlava štátu právo sa rozhodnúť, či ho do funkcie vymenuje.

„Premiér povedal, že sa s našim kandidátom porozpráva a potom sa rozhodne, či to meno posunie pani prezidentke. Čakám na odpoveď pána premiéra,“ konštatoval Kollár.

Dôveru k bývalému riaditeľovi SIS, aktuálne obvinenému v korupčnej kauze, však hnutie Sme rodina nestratilo. „Pán Pčolinský má naďalej našu plnú dôveru. Viem presne, čo je za tým. Som prijímateľ určitých informácií zo zákona a videl som niektoré veci, ktoré napomáhajú môjmu pevnému presvedčeniu, že Vladimír Pčolinský dokáže svoju nevinu pred súdom,“ povedal Kollár. „Mrzí ma, že je v kolúznej väzbe, dodnes nebol zbavený mlčanlivosti a tým pádom sa nemôže reálne brániť, lebo by porušil zákon,“ dodal.

Snaha hnutia Sme rodina zmeniť legislatívnu úpravu kolúznej väzby podľa Kollára nesúvisí s Pčolinského kauzou. „My sme s týmto prišli už na jeseň minulého roka a veľmi aktívne som sa do toho začal zapájať po smrti generála Lučanského,“ pripomenul Kollár.



Dodal, že podmienky kolúznej väzby sú na Slovensku veľmi tvrdé, čo nám vyčíta aj Európska únia. „Ak by sme sa takto chovali ku psom a nie k ľuďom, mohli by sme byť trestne stíhaní za týranie zvierat,“ povedal na margo toho, že niektorí obvinení sedia v kolúznej väzbe dlhé mesiace na samotke, pričom na vzduch môžu ísť iba na hodinu denne.

Dĺžka takejto väzby môže podľa Kollára na Slovensku dosiahnuť teoreticky až päť rokov bez toho, že by došlo k odsúdeniu. „V Rakúsku je kolúzna väzba maximálne dva mesiace, v Českej republike tri mesiace, v Nemecku je päť alebo šesť mesiacov. V západnej Európe kolúzna väzba nepresiahne jeden rok a tam, kde je jeden rok, je aj celková vyšetrovacia väzba maximálne rok,“ povedal Kollár.

Väzba, ktorej cieľom je zabrániť ovplyvňovaniu svedkov, sa podľa Kollára v Rakúsku alebo Nemecku nariaďuje len v prípade, že k takémuto ovplyvňovaniu už preukázateľne došlo. Na Slovensku stačí podozrenie, že by k ovplyvňovaniu prísť mohlo, s čím hnutie Sme rodina nesúhlasí.

„My sme sa na niečom dohodli, ako by sme to chceli upraviť a zo strany pani ministerky prišiel návrh, ktorý s tým nekorešpondoval. Tak sme dali nohu do dverí, dali sme náš (poslanecký) návrh a budeme rokovať. Pevne verím, že s pani ministerkou nájdeme spoločnú cestu a potom náš návrh stiahneme,“ vyhlásil Kollár.


Vládna kríza


Vo vládnej kríze podľa neho bojovali najmä egá jednotlivých politických aktérov a aktuálna vládna stabilizácia v podstate znamená takmer návrat k pôvodnému stavu, s výnimkou výmeny osôb na postoch premiéra a ministra financií. „Ak by sa to znova vrátilo a znova by nastal takýto cirkus, už som to dopredu povedal, my sa balíme a odideme. Doteraz som robil mediátora. Venoval som tomu hodiny času, sedenia do noci, presviedčania a žiadania, prosenia a nakoniec sme to ustáli. Vyčerpal som všetky svoje nervy a ak sa to v budúcnosti zopakuje, postavím sa pred ľudí a poviem, že končím a som za predčasné voľby,“ zdôraznil Kollár.

Dodal, že jeho hnutie nemalo personálne požiadavky, ale snažili sa presadiť opatrenia v prospech voličov, čo sa aktuálne pozitívne odrazilo na preferenciách Sme rodina.

„Už sme pre gastro a cestovný ruch získali 120 miliónov a ešte bude dofinancované tridsiatimi miliónmi. Pracujeme na S.O.S. dávke, budeme musieť ešte konzultovať, ako doručíme rúška a respirátory. To všetko budeme požadovať. Ja som nepožadoval, aby odišiel Matovič. Ja som požadoval, aby sme pomohli ľuďom,“ pripomína Kollár.

„Pripravujeme exekučnú amnestiu a do leta chceme pripraviť legislatívu, aby sme mohli spustiť výstavbu štátnych nájomných bytov. Aj tá najdlhšia cesta sa začína prvým krokom a my sme ho urobili,“ dodáva.

Kollár dúfa, že na napĺňanie programu hnutia budú mať celé štyri roky volebného obdobia. Ak by však napriek tomu prebehlo úspešné referendum, v ktorom by voliči žiadali predčasné voľby, poslanci Sme rodina by podľa neho takýto imperatív rešpektovali a hlasovali za skrátenie volebného obdobia.