Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOLLÁR: Ak sa majú ľudia rozhodnúť o očkovaní, potrebujú informácie

Boris Kollár v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Ak by vyšetrovanie smrti generála Lučanského ukázalo porušenie zákona, hnutie Sme rodina bude požadovať konsekvencie, povedal v TASR TV predseda NR SR Boris Kollár.

Bratislava 17. januára (Teraz.sk) – Očkovanie je principiálne správna vec, vďaka ktorej sa na Slovensku prakticky nevyskytujú mnohé v minulosti bežné choroby, ale na rozhodnutie o očkovaní proti COVID-19 potrebujú občania podľa predsedu parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára široký informačný servis. „Je dôležité, aby to bola informačná kampaň, v ktorej odznejú všetky dôležité informácie. O vakcínach, o ich zložení, aby sa ľudia mohli rozhodnúť, či sa dajú zaočkovať alebo nie. Očkovanie nie je povinné, na tom sme ako strana trvali,“ povedal v diskusii na TASR TV Kollár.

Dodal, že takáto kampaň podľa neho mala bežať už dávno. „Každý musí zvážiť, či sa dá očkovať, alebo nie. Ale najmä v prípade ľudí s vyšším vekom platí, že sú to najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. Čo sa týka mňa, ja ešte beriem veľké množstvo liekov, takže sa poradím so svojim ošetrujúcim lekárom, či a v akom čase by bolo vhodné sa očkovať,“ povedal Kollár.

Dodal, že jeho hnutie podporuje rozširovanie systému mobilných odberových miest pri antigénovom testovaní a za perspektívnu v tomto smere považuje aj spoluprácu štátu so samosprávami pri regionálnych testovaniach. „Všetky formy, ktoré môžu pomôcť, sú vítané. Vrátane testovania,“ povedal Kollár.



Ako sa hnutie Sme rodina postaví k návrhu premiéra Igora Matoviča na celoslovenské celoplošné testovanie, sa Kollár v čase nahrávania diskusie (15.1.) vyjadrovať nechcel vzhľadom na prebiehajúce rokovanie vlády na túto tému.


Havária


Kollár sa ešte raz poďakoval zdravotníkom, ale aj členom svojej ochranky, ktorí mu včasných zásahom po ťažkej dopravnej havárii z 24. októbra zachránili život. „Sedím tu síce s tou konštrukciou, ale sedím, hýbem rukami aj nohami a aj okolo toho bolo spočiatku veľa otázok,“ povedal Kollár.

Tvrdí, že ťažko niesol medializáciu konfliktu so sestričkou v nemocnici sv. Michala a osobne preveroval, či kvôli nemu neprišla niektorá zo sestričiek o miesto. „Pýtal som sa pána riaditeľa, či bol niekto vyhodený, a v žiadnom prípade žiadna sestra, ktorá mala pri mne službu, vyhodená nebola. Jediný, kto z nemocnice odišiel, bola námestníčka, ale tú riešil riaditeľ v rámci výmeny celého manažmentu. Bolo tam sedem námestníkov a už šesť dal preč,“ uviedol Kollár.

Kollár o nehode
-„Mne sa politický život zastavil ťažkou automobilovou nehodou, pri ktorej som skoro prišiel o život. Chcel by som sa ešte raz poďakovať zdravotníkom a lekárom, ktorí sa o mňa zodpovedne starali a dostali ma z najhoršieho. Sedím tu síce s tou konštrukciou, ale sedím, hýbem rukami aj nohami a aj okolo toho bolo spočiatku veľa otázok.

Keď sa mi stala nehoda, išiel okolo jeden zdravotník spolu s manželkou a spolu s kolegami ochrankármi mi poskytli prvú pomoc. Keď ma vytiahli z auta, mal som saturáciu kyslíka v krvi len 43, bol som prakticky udusený.

Prví dvaja, ktorí mi zachránili život, boli moji dvaja kolegovia z auta, ktorí mi vytiahli zapadnutý jazyk. Informoval som ministra vnútra, možno za to dostanú aspoň nejaké ocenenie. Ale ja im budem vďačný do konca života.

Ležíte v nemocnici a neviete sa pohnúť, ja som dlho nevedel ani zdvihnúť ruku a čokoľvek uchopiť, o nejakej jemnej motorike sa vôbec nedalo hovoriť. Nevedel som sa postaviť, bolo ma treba kŕmiť a lyžičkovať mi polievku.

A potom sa dozviete v novinách, že kvôli mne boli vyhodené sestričky. Rád by som ľuďom povedal, že keď som po desiatich dňoch skončil na Kramároch, kde ma dostali z najhoršieho, som mal tri možnosti. Ísť na doliečenie do Kováčovej, domov, alebo sa ísť doliečiť do nemocnice k sv. Michalovi. Keďže som sa ešte nevedel samostatne hýbať, mal som dohodu s nemocnicou, že sa o mňa štyria - piati najbližší ľudia budú starať 24 hodín denne. Išiel som tam aj kvôli tomu, že som tam bol v samostatnom trakte a mohli sa o mňa starať.
Nerobil som tam diskotéky a nehýril som, ja som sa nevedel pohnúť na lôžku.

Pýtal som sa pána riaditeľa, či bol niekto vyhodený, v žiadnom prípade žiadna sestra, ktorá mala pri mne službu, vyhodená nebola. Jediný, kto z nemocnice odišiel, bola námestníčka, ale tú riešil riaditeľ v rámci výmeny celého manažmentu. Bolo tam sedem námestníkov a už šesť dal preč. S týmto nemám nič spoločné.“



Smrť generála a nový špeciálny prokurátor


Na margo vyšetrovania smrti generála Milana Lučanského Kollár povedal, že verí v to, že vyšetrovanie nepreukáže porušenie zákona zo strany orgánov štátu. „Cez to všetko, ak by sa tam našli nejaké disproporcie, otázniky, alebo nebodaj porušenie zákona, budeme ako strana tvrdo vyžadovať konsekvencie a vyvodenie politickej zodpovednosti,“ vyhlásil.

„Boli sme asi jediná opozičná politická strana, ktorá dala hlas, keď sa na pôde branno-bezpečnostného výboru hlasovalo o tom, či pán Lučanský bude policajným prezidentom,“ pripomenul. Dodal, že generála považovali za dobrého policajta.

Do vyšetrovacej väzby by sa podľa Kollára bezdôvodne nedostal, ale keďže neprebehol súd, ktorý by jeho vinu preukázal, je potrebné na neho nahliadať ako na bezúhonného.

Na druhej strane ale apeloval na to, aby sa politické strany nesnažili z tragédie vytĺkať politický kapitál, čo je podľa Kollára aj želaním rodiny zosnulého.

Na pozíciu špeciálneho prokurátora kandiduje advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta, Vasiľ Špirko a Peter Kysel. Kollár si vie na pozícii špeciálneho prokurátora predstaviť kohokoľvek z tejto štvorice. „Áno, môže sa stať, že v prvom kole nebude zvolený nikto, ale pevne verím, že sa to nestane. Urobíme všetko preto, aby sme to nenaťahovali a špeciálneho prokurátora čím skôr zvolili,“ uzavrel Kollár.


Po páde Radičovej vlády roky vládol Fico, teraz to hrozí znova


Konfliktná komunikácia medzi predsedom vlády Igorom Matovičom (OĽANO) a jej podpredsedom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) destabilizuje vládnu koalíciu a podľa lídra Sme rodina a predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára ohrozuje plnenie programových cieľov koaličných strán.

„Historicky sme už raz takéto niečo mali, keď bola povalená Radičovej vláda a prišiel na dve volebné obdobia Robert Fico. Všetci aktéri a celá koalícia by si mali vstúpiť do svedomia, uvedomiť si túto hrozbu a prestať ,blbnúť',“ povedal v diskusii na TASR TV Kollár.

Bol by rád, keby táto štvorkoalícia dovládla celé štvorročné volebné obdobie. „Mrzí ma, že tieto hádky sú. Táto komunikácia je nešťastná a ľudia to veľmi zle vnímajú. Mrzí ma, že jeden náš kolega neustále provokuje, a rovnako ma mrzí, že druhý náš kolega mu neustále ,nalietava na bodáky',“ povedal Kollár.

Dodal, že všetci členovia koalície by si mali uvedomiť prioritu plnenia programového vyhlásenia vlády a nesnažiť sa získavať za každú cenu politické body. „Ak to takto pôjde ďalej, nebudeme môcť naplniť svoj program. Možno sa preto rozpadne vláda, ja neviem,“ tvrdí Kollár s tým, že pre neho je neprijateľné takto pokračovať.

„Doteraz som bol ticho. Upokojoval som situáciu. Ale ak to bude takto pokračovať, aj my budeme musieť pristúpiť k úplne inej reakcii na takéto škriepky. To nie je ultimátum, ale aj my už musíme zmeniť formu. Doteraz sme boli korektní, nič sme nevyťahovali, nekomunikovali statusmi na sociálnych sieťach, nikoho nenapádali. Ale už je najvyšší čas pristúpiť k nejakým opatreniam, lebo to sa už netýka iba ich, ale aj nás,“ tvrdí predseda parlamentu.

Kollár o mimoriadnej schôdzi NRSR z 13. januára, zvolanej kvôli protipandemickej legislatíve
"Mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne konanie. Teraz nie sme na mori, kde je rovná hladina a slniečko svieti, sme v ťažkej búrke. To je len vytĺkanie politického kapitálu, že sa o konaní schôdze dozvedeli len 45 minút pred jej konaním, každý to vedel deň vopred. Nakoľko vláda zasadala až na druhý deň a text toho, čo budeme preberať, nám prišiel až okolo jednej, nemohol som formálne dať pozvánku skôr. Ale zároveň chcem povedať, že tieto veci sa už opakovať nebudú. Toto bolo posledný krát, kedy sme to vláde umožnili."


Dodal, že jeho plánom bolo napraviť nespravodlivosť pri stanovovaní dôchodkov žien ročníkov 1957 – 63. „Zlým zákonom od pána Richtera zo Smeru-SD bolo postihnutých takmer 150.000 žien. A to sme stihli spraviť v septembri. Sľúbili sme ľuďom, že zrušíme doplatky za lieky pre dôchodcov, rodičov s deťmi do šiestich rokov a zdravotne ťažko postihnutých. Aktuálne je to v parlamente a na januárovej schôdzi by sme to mali schváliť,“ priblížil Kollár.

Pripomenul svoj sľub pripraviť exekučnú amnestiu. „Je to veľmi dôležité, keďže po tejto kríze exekúcií ešte pribudne. To už komunikujeme s ministerkou spravodlivosti Kolíkovou, na jar by sme to mali priniesť. Chceme rozbehnúť výstavbu nájomných bytov. To je dôležité tesne po ,korone', aby sme naštartovali ekonomiku, tam sa budú investovať miliardy eur,“ povedal.

Podľa Kollára sa pôvodne čakalo, že kríza bude tlačiť ceny nehnuteľností dole, stal sa však pravý opak. „Ceny nehnuteľností idú hore. Ľudia si to nebudú môcť dovoliť,“ konštatoval. Nájomné v štátnom bratislavskom byte by sa pritom podľa neho malo pohybovať v sumách od 250 do 330 eur.

„O týchto veciach by sme sa mali baviť a pomáhať si navzájom, oni nám a my im zasa v ich programe. Namiesto toho sa bavíme o tom, čo kto povedal,“ uzavrel Kollár.