Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KOLLÁR: Pri Bratislave vyrastie satelit s 20 000 nájomnými bytmi

Boris Kollár v TASR TV. Foto: TASR TV

Aj vo vyspelých štátoch sa normálne reguluje, odstrel, samozrejme. Myslím si, že pokiaľ to nezačneme regulovať, začnú regulovať medvede nás, povedal v TASR TV Boris Kollár.

Bratislava 18. júna (Teraz.sk) – V súvislosti s projektom výstavby lacných nájomných bytov, ktorý legislatívne presadilo hnutie Sme rodina, sa pri Bratislave plánuje výstavba satelitného mestečka s 20 000 bytmi. V TASR TV to povedal predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

Ďalší investor je podľa neho už blízko k vydaniu stavebného povolenia na výstavbu bytov pri Nitre. „Spolu máme jednu miliardu u investorov pripravených to spustiť,“ povedal s tým, že napríklad developer z Rakúska už takto postavil v susednej krajine 250 000 nájomných bytov.

Celý proces od príchodu potenciálneho investora po odovzdanie prvých bytov podľa neho trvá niekoľko rokov, keď sa však systém rozbehne, už funguje bez ohľadu na to, kto je práve vo vláde. „Prvé byty sa budú odovzdávať možno o dva roky,“ odhaduje Kollár.

Výčitky opozície, že byty sú zatiaľ iba na billboardoch, považuje za nekorektné. „Ako môže stáť nejaký byt, keď sme to schválili len na poslednej schôdzi a keď to pani prezidentka podpísala len pred desiatimi dňami?,“ pýta sa Kollár.



Dodáva, že svoj sľub spustiť projekt splnil, aj keď to trvalo dlhšie, ako by si želal. „Najprv bol covid. Potom mi to rok držali v parlamente koaliční partneri, nechceli mi to pustiť. To boli tisícky hodín, čo sme s nimi museli sedieť. Robiť ústupky a kompromisy,“ tvrdí.

Na otázku, ako je na tom hnutie s ostatnými sľubmi, Kollár odpovedal, že im ostáva ešte exekučná amnestia. „Ale aj tu sme už niečo urobili, zvýšili sme sumu, ktorú exekútori ľuďom brať nesmú. Patrí to pod rezort ministra spravodlivosti, takže budem tlačiť na pani ministerku na prípravu zákona,“ povedal.



Dodal, že splnili cieľ presadiť pre deti do šesť rokov základné lieky zadarmo, napravili nespravodlivosť pri dôchodkoch niekoľkých ročníkov žien. „Spravili sme náhradné výživné, schválili sme stavebný zákon, tam tiež bolo 500 pripomienok. Priniesli sme opravený zákon o verejnom obstarávaní. Teraz sme priniesli zákon o nájomných bytoch,“ tvrdí Kollár.

Na otázku, prečo sa rokovanie o protiinflačnom balíčku vrátenom prezidentkou odsunulo na budúci týždeň, Kollár povedal, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) potrebuje viac času na rokovanie o podpore.

Ak by však parlament balíček úplne odmietol, rodiny by podľa neho prišli aj o rýchlu pomoc plánovanú už v tomto čase. „Ak to zarežeme a neodsúhlasíme, tak od 1. januára až doteraz vlastne nedostali nič,“ odkázal poslancom Kollár.

Sme rodina podľa neho podporí postup, pre aký sa v tejto veci rozhodne Igor Matovič. Môže sa podľa neho pokúsiť celkovo prelomiť veto hlavy štátu, alebo schváliť len prvú časť s aktuálnou pomocou. „A potom by som aj tak urobil to krúžkovné, ale v riadnom legislatívnom procese. Prvé čítanie, mesiac pauza a mohlo by sa to dotiahnuť,“ povedal na margo opatrení, ktorých účinnosť je plánovaná v budúcom roku.

Na margo referenda iniciovaného opozičnými stranami Kollár odpovedal, že ho nepokladá za reálne a pre Sme rodinu to aktuálne nie je téma. „Je to len agenda, aby mohol Robert Fico robiť tlačovky,“ tvrdí.

Kollár stále trvá na tom, že zodpovednosť za aktuálne problémy s medveďmi má minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). „Sú tak premnožení, že ich ľudia nachádzajú u seba na záhrade alebo na dvore. Pýtam sa, či čakáme na prvú smrť nejakého dieťaťa,“ vyhlásil Kollár s tým, že počty medveďov treba regulovať ich odstrelom. „Aj vo vyspelých štátoch sa normálne reguluje, odstrel, samozrejme. Myslím si, že pokiaľ to nezačneme regulovať, začnú regulovať medvede nás,“ vyhlásil Kollár.


Otázka pre Borisa Kollára
Podporíte vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi?

-Podľa mňa odvolanie Richarda Sulíka absolútne nehrozí. My určite nebudeme odvolávať Richarda Sulíka. Môžeme vo veľa veciach nesúhlasiť, je to strana, ktorá nás každú chvíľu žiada, aby sme zrušili vlaky zadarmo, aby sme rušili sociálne benefity po bývalých vládach. Tvrdo bojujeme za to, aby sme to udržali. Ale je tam z jeho strany silný pragmatizmus. Nemáme dôvod ho odvolávať.-