Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

M.KOLLÁR: Príklad z Čiech ukázal, ako naplniť Spolu politickým obsahom

Miroslav Kollár v TASR TV. Foto: TASR TV

Predseda Spolu je v prípade odchodu hnutia Sme rodina ochotný rokovať o podpore koalície, ak to bude dávať dlhodobý zmysel a nepôjde len o predlžovanie jej agónie o mesiac či dva (VIDEO a PODCAST).

Bratislava 13. októbra (Teraz.sk) – Príklad z Českej republiky ukázal, že slovo „spolu“ je možné naplniť politickým obsahom prostredníctvom spájania stredopravých politických síl. V diskusii na TASR TV to povedal novozvolený predseda strany Spolu-občianska demokracia, primátor Hlohovca a poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Kollár.

„Na pravej strane spektra je viacero zaujímavých osobností a malých strán. Týchto ľudí treba začať spájať a dávať dohromady,“ tvrdí Kollár. Spojenie s Progresívnym Slovenskom (PS), ktoré presadzoval jeho predchodca Juraj Hipš, podľa neho snem strany Spolu odmietol aj preto, že PS tenduje skôr k modernej ľavici ako k pravému stredu.

„Väčšina členov Spolu sa vníma ako stredopraví občianski demokrati, neetatistikí, nesocialistickí. A práve v čase, keď vo vnútri Spolu prebiehala táto diskusia, Irena Bihariová v rozhovoroch deklarovala seba a PS ako ľavicovú intervencionistickú stranu,“ povedal Kollár. „Plne rešpektujem, ako PS rámcuje jeho predsedníčka. Ale niektorí členovia Spolu do takto orientovaného PS nechceli ísť,“ konštatoval.

„Slovensko podľa mňa potrebuje modernú, progresívnu ľavicu a v kultúrno-etických otázkach sme všetci moderní európski demokrati. Ale v iných veciach by sme sa asi názorovo stretli,“ tvrdí Kollár.



Ak by hrozili predčasné parlamentné voľby, museli by podľa neho demokraticky orientované strany rýchlo hľadať cestu, ako zabrániť prepadu hlasov. Zatiaľ však voľby na programe dňa nie sú. „Vychádzam z toho, že v tejto chvíli máme ešte dva a pol roka na prácu, lebo parlamentné voľby majú byť o dva a po roka. Ak sa stane niečo iné, sadneme si, spočítame si našu silu a budeme sa pozerať, kto sú naši potenciálni partneri na nejaký typ spolupráce,“ uviedol Kollár.



Aktuálne podľa neho čelí Slovensko mnohým vážnym problémom, od najhoršej predikcie udržateľnosti vývoja verejných financií v Európskej únii, cez potrebu posilnenia kompetencií samosprávy a očisty štátu v oblasti boja s korupciou až po otázky systémových reforiem v školstve, zdravotníctve či súdnictve. „Ak bol v niektorom desaťročí dopyt po príčetnej, normálnej, hodnotovej a zároveň odborne zvládnutej politike, tak je to teraz a my vidíme priestor ju ponúknuť,“ vyhlásil Kollár.

V parlamente je ochotný podporiť reprofilizáciu siete nemocníc a v prípade, že rokovania ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nom. SaS) o novej súdnej mape dospejú k prijateľnému finálnemu stavu, aj hlasovanie o tejto reforme. Ak by koalíciu opustilo hnutie Sme rodina, Miroslav Kollár je ochotný rokovať s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) aj o dlhodobej podpore.

„Ale nemáme záujem o jedno-dvojmesačné predlžovanie agónie vládnutia v minimálnej väčšine a vieme sa o tom baviť iba vtedy, keď to bude mať zmysluplnú perspektívu. Primárny dôvod je dokončiť boj s politickou mafiou,“ zdôraznil Kollár.

Zároveň dodal, že on osobne odišiel z vládnej koalície na protest proti nezvládnutému boju s pandémiou a aj dnes vníma viaceré aktivity vlády kriticky.

„Ak nezačneme robiť urýchlene opatrenia smerom ku konsolidácii verejných financií, keďže Ficove vlády v čase hojnosti nešetrili, ale rozhadzovali, tak tento štát môže skrachovať. Podieľa sa na tom aj súčasná vláda, lebo deficit minulého, aj tohto roka nemusel byť taký vysoký,“ upozornil Miroslav Kollár. „Vyhovárame sa na pandémiu aj tam, kde by sme nemuseli. Ďalší problém je, že rozpočet na budúci rok nepočíta s konsolidáciou verejných financií, odsúva to na rok 2023. Neviem si predstaviť, že v predvolebnom roku naozaj začnú konsolidovať verejné financie,“ dodal predseda Spolu.

Otázka pre predsedu strany Spolu-občianska demokracia Miroslava Kollára
Aké úlohy budú mať novozvolení podpredsedovia Spolu Pavel Nechala a Andrea Letanovská?
-Od podpredsedov očakávam, že budú politickými reprezentantmi strany a zároveň odborne zastrešujú dve z kľúčových tém, ktorými táto krajina v tejto chvíli žije. Paľo Nechala oblasť spravodlivosti a boja proti korupcii a otázku digitalizácie verejnej správy. Andrea Letanovská za rok a pol pôsobenia v politike ukázala, že je v existujúcom politickom spektre odborne najzdatnejšou reprezentantkou zdravotníckej témy. Donedávna bola v parlamente a spolu ňou k nám prešiel celý jej tím, s ktorým robila programové piliere ešte pre stranu Za ľudí.-


Už na novembrovej schôdzi parlamentu podľa neho predložia do parlamentu prvé návrhy legislatívnych zmien. Chceli by sa vrátiť aj k novele zákona o hmotnej zodpovednosti politikov. „K tomu sa vrátime, pokiaľ OĽaNO nič nepredloží. Lebo náš návrh zhodili zo stola s tým, že predložia vlastný,“ uzavrel Miroslav Kollár.