Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOLLÁR: Študentské práce sú perpetuum mobile na odvolávanie hocikoho

Boris Kollár v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Pred vládnou koalíciou stoja podľa B. Kollára dve kľúčové úlohy: Zvládnuť koronakrízu a nájsť spôsob, ako efektívne využiť šesť miliárd eur z eurofondov ročne.

Bratislava 22. júla (Teraz.sk) – Pravidlá pre písanie študentských prác treba podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) do budúcnosti zjednotiť tak, aby študenti presne vedeli, čo si v práci môžu dovoliť a čo už nie a aby politici viac nemohli túto tému zneužívať proti svojim oponentom. „Takto môžeme popravovať úplne každého. Niekto vymyslel perpetuum mobile. Ak je niekto nepohodlný politik, nájdeme mu prácu a v nej štyri - päť viet, vyhlásime, že ich ukradol, je plagiátor a má odstúpiť. Takýmto spôsobom riešiť niečo, čo bolo pred dvadsiatimi rokmi, to je pre mňa nepochopiteľné,“ povedal v diskusii na Tablet.tv na margo pripravovaného vyslovovania nedôvery predsedovi vlády Igorovi Matovičovi (OĽaNO) Kollár.

Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR s týmto bodom programu je plánovaná na štvrtok 24. júla, iniciujú ju nezávislí poslanci a zástupcovia Smeru-SD. „Keď začneme robiť takýto verejný lynč, tak sa môžeme pozrieť aj na pána Jahnátka, či pána Richtera. A verte mi, že nájdem nejaké state, ktoré môžem vyhlásiť za plagiátorstvo,“ poznamenal Kollár. Na margo vlastnej práce dodal, že aj keď si niekde možno jej písanie uľahčil, ako taká bola urobená v súlade so zákonom. „Čo mi potvrdili aj právnici,“ tvrdí.

Kollár by privítal takú úpravu zákona, ktorá pravidlá vyjasní, ale nebude znamenať spätné preverovanie desiatok tisícov študentských prác a odoberanie titulov. Keby sa teraz začali spätne preverovať, môže podľa neho prísť o prácu či platové zaradenie veľké množstvo ľudí, od policajtov, sudcov, až po učiteľov či zamestnancov v štátnej správe. „Platí, že buď všetci alebo nikto, ale osobne si myslím, že sa treba pozerať do budúcnosti,“ zhrnul.



Jeho strana koalíciu pri hlasovaní v parlamente podrží. „Pre mňa je to jeden vynikajúci premiér. Dôkazom je aj obrovský balík (európskych, pozn. Teraz.sk) dotácií, ktoré pre Slovenskú republiku vyrokoval,“ tvrdí Kollár.

„Ja sa snažím v parlamente merať rovnakým metrom naprieč celým spektrom. Keď niekto urobí niečo dobre, ja ho pochválim. Takto som pochválil aj Petra Pellegriniho, ktorý, ešte keď bol premiérom, naštartoval boj proti koronavírusu. A potom to úspešne zvládla vláda na čele s Igorom Matovičom. Ja viem pochváliť človeka a je mi veľmi ľúto, že Robert Fico to nedokáže, že nedokáže prekročiť svoj tieň,“ reagoval na kritiku predsedu Smeru-SD, podľa ktorého Matovič v Bruseli zlyhal a Slovensko prišlo o stovky miliónov eur.


Európsky summit


„Dostaneme historicky najviac peňazí. Budeme mať možnosť investovať viac ako šesť miliárd ročne,“ upozornil Kollár. „Pred touto vládou budú dve veľmi ťažké skúšky. Jedna je koronakríza, ktorú zatiaľ vláda zvládla, ale ešte nás čaká druhá vlna. A druhá výzva je, či sa nám podarí zmysluplne a efektívne preinvestovať šesť miliárd ročne po dobu siedmich rokov. Ak sa to podarí, ľudia to budú cítiť na svojich peňaženkách, na životnom prostredí, na tom, ako sa bude hýbať ekonomika, služby a kam sa posunie verejná správa,“ tvrdí.

Na efektívne využitie takýchto súm bude podľa neho nevyhnuté upraviť legislatívu tak, aby bolo možné pripravovať veľké projekty omnoho rýchlejšie, ako doteraz. „Aby sa veci neťahali dva, tri, štyri, päť rokov, lebo potom nič neobstaráme a nič nepreinvestujeme,“ povedal. „Určite musíme zmeniť zákon o verejnom obstarávaní, musíme zmeniť stavebný zákon,“ dodal Kollár.

Práve schopnosť investovať do ekonomiky veľké peniaze z európskych fondov môže podľa neho pomôcť aj trvalej udržateľnosti sociálnych opatrení v hodnote pol miliardy eur, na ktorých sa koalícia dohodla. „Viedenský ekonomický inštitút vypočítal, že z každej jednej miliardy, ktorú dáte do infraštruktúrnych projektov, sa štátu vráti pol miliardy na daniach, poplatkoch, DPH, atď,“ povedal. Šesť miliárd z eurofondov ročne by preto mohlo znamenať pre štát príjem dve až tri miliardy. „Tým pádom si na sociálne opatrenia zarobíme sami,“ poznamenal.


Sociálne opatrenia


Na otázku, prečo sa koalícia rozhodla naliať peniaze do sociálnych opatrení v čase historicky najväčšieho rozpočtového schodku, Kollár odpovedal, že takéto opatrenia sú najviac potrebné práve v krízových časoch.

„Treba pomáhať tým najzraniteľnejším. A treba im pomáhať vtedy, keď to potrebujú oni a nie krátko pred voľbami, keď to potrebujú politici,“ tvrdí. Dodal, že na koaličnej rade dostali ministerstvá za úlohu ušetriť viac ako 1,2 miliardy eur. „Ale zraniteľné skupiny obyvateľstva, dôchodcovia, matky s deťmi, ťažko zdravotne postihnutí občania potrebujú pomoc a tu sa nemôžeme vyhovárať na to, že prišla koronakríza. A pomoc potrebujú tu a teraz,“ povedal Kollár.

Európske peniaze podľa neho môžu pomôcť aj pri realizácii plánu strany Sme rodina na výstavbu nájomných bytov. „V tomto máme zelenú. Tak, ako som to ľuďom sľúbil, tak to dodržím,“ konštatuje Kollár.

„Keď som ľuďom sľuboval, že bude exekučná amnestia, tak ju na jeseň prinesiem. Keď som ľuďom sľuboval, že zruším doplatky za lieky pre dôchodcov, matky s deťmi do šesť rokov a zdravotne ťažko postihnutých, teraz to ide do parlamentu. V tejto vláde sme strážcami sociálnych istôt,“ tvrdí.

Hoci nová vládna koalícia neschválila 13. dôchodky v tej výške, ako ich krátko pred voľbami uzákonila jej predchodkyňa, aj tak budú približne raz také vysoké, ako boli po minulé roky vyplácané vianočné príspevky. „Robert Fico robil kampaň na trinásty dôchodok už v roku 2010. A dodnes ho nedal, táto vláda ho dá po prvý krát a dá ho na úrovni 300 miliónov. Vianočný príspevok mali dôchodcovia doteraz na úrovni 154 miliónov, 13. dôchodok nemali,“ upozornil Kollár.

„Urobili sme to tak, že ten, čo má najnižší, dvestoeurový dôchodok, dostane od tejto vlády po prvý krát 13. dôchodok vo výške 300 euro. A pri tristoeurovom dôchodku dostane 269 euro,“ ilustroval príkladom.

„Keď bola pandémia, prišli študenti o vlaky zadarmo a pokyn bol, aby o ne prišli aj dôchodcovia, aby necestovali. To sme zastavili, dal som pokyn svojim ministrom, že to nesmú urobiť. A teraz premiér došiel s tým, že im zavedieme aj autobusy zadarmo,“ dodal Kollár s tým, že školské obedy za jeden cent budú mať odteraz už len deti zo sociálne slabších rodín, zato však všetkým rodičom predĺžia dvojnásobný daňový bonus, ktorý bol doteraz len pre deti do šesť rokov, až do pätnástich rokov veku dieťaťa.