Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

KOLLÁR: Na budúci rok začneme masívnu výstavbu nájomných bytov

Boris Kollár v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Dôchodcov čaká na Vianoce raz toľko peňazí, ako dostali formou vianočného príspevku minulý rok. Od nového roka by už nemali platiť doplatky za lieky, povedal v Tablet.tv Boris Kollár (Sme rodina).

Bratislava 24. septembra (Teraz.sk) – Masívna výstavba štátnych nájomných bytov by sa podľa predsedu parlamentu a strany Sme rodina Borisa Kollára mala po schválení potrebných legislatívnych zmien rozbehnúť v budúcom roku. „Keď chcete začať stavať, žiadate o stavebné povolenie tri roky. Preto, aby sme mohli začať stavať nájomné byty, musíme zmeniť stavebný zákon a zákon o verejnom obstarávaní,“ povedal v diskusii na Tablet.tv Boris Kollár.

„Tieto dva zákony už sú napísané, robilo sa na tom tri mesiace. Teraz to prebehne cez Koaličnú radu a pôjde to von,“ povedal. Pri aktuálne rastúcich cenách nehnuteľností podľa neho mnohí občania ocenia, keď si namiesto vybavovania vysokej hypotéky budú môcť za dvesto – tristo eur prenajať štátny byt. „Keď bude platiť nájomné, nebude mať problém a po desiatich – dvadsiatich rokoch si byt bude môcť odkúpiť,“ povedal Kollár. Dodal, že tento projekt podľa neho ľuďom pomôže, veľkí developeri ho však môžu vnímať ako hrozbu.

Kollár odmieta, že by jeho minister sociálnych vecí Milan Krajniak znížil nízkopríjmovým skupinám minimálnu mzdu na budúci rok, či zobral dôchodcom trinásty dôchodok. Obe skupiny dostanú reálne viac peňazí ako doteraz, bude to však menej, ako by im garantovala legislatíva schválená za bývalej vlády v predvolebnom období.

„Keď sa dôchodcovia teraz na Vianoce pozrú do peňaženky, uvidia, či majú viacej, alebo menej. Podľa toho, koľko peňazí sme na to pripravili, tristo miliónov, tak dostanú raz toľko ako mali,“ povedal Kollár.

„A niektorí dôchodcovia za minulej vlády tento príspevok vôbec nedostali, okolo 150.000 dôchodcov. Teraz dostanú aj tí, ktorí boli predtým ukrátení. Čo by ste si vybrali, keby som vám sľúbil tisíc euro, ktoré vám nikdy nedám, alebo rovno dal 500 eur?,“ opýtal sa. Dodal, že Smer-SD sľuboval 13. dôchodky už od roku 2010, uzákonil ich však až teraz, tesne pred voľbami.



Za 13. dôchodok vtedy hlasovalo aj hnutie Sme rodina. „My sme za to tiež hlasovali, lebo to máme v programe našej strany. A zároveň sme sa pýtali pána ministra, či sú na to peniaze. Oklamali nás, povedali, že peniaze na to sú,“ tvrdí Kollár.


Jesenné opatrenia a schôdza NRSR


Hoci väčšina ľudí pôjde v tomto roku kvôli ekonomickej kríze príjmovo skôr dole, dve najslabšie skupiny, dôchodcovia a poberatelia minimálnej mzdy, dostanú podľa Kollára pridané.

Hoci minimálna mzda nestúpne tak, ako to žiadali odbory, podľa Kollára je nárast o štyridsať eur nadpriemerný a je kompromisom, keďže zamestnávatelia žiadali tento rok minimálnu mzdu zmraziť. Vyšší nárast minimálnej mzdy by v krízovom roku podľa neho ohrozil samotné pracovné miesta jej poberateľov.

Kollár by chcel ešte na jeseň dotiahnuť aj prípravu exekučnej amnestie. „Pani ministerka už na tom pracuje, my máme tiež svoj koncept a chceme to vycizelovať,“ povedal. Zároveň dodal, že amnestia neznamená zaplatiť za dlžníkov sumu, ktorú si požičali. „Kto si požičal 500 euro, ich bude musieť aj vrátiť. Ale keď od neho za tie roky exekútor vymáhal tisíce eur, toto sa strihne a s tým sa vysporiada štát,“ pripomenul Kollár. Na jeseň by sa podľa neho malo schváliť aj zrušenie doplatkov za lieky pre dôchodcov, ťažko zdravotne postihnutých a deti do šesť rokov.

„Na aktuálnej schôdzi parlamentu považujem za najdôležitejší bod pomoc 120.000 ženám - dôchodkyniam, ročníky 58, 59 a 60, ktoré minulá vláda okradla o ich práva. My sme za to bojovali v minulom volebnom období, dokonca sme to dali na ústavný súd a teraz je to v parlamente,“ konštatuje líder hnutia Sme rodina.

Poslanci sa na tejto schôdzi rozhodli neumožniť poslancom okolo Petra Pellegriniho vytvorenie vlastného poslaneckého klubu. „Bolo to kolektívne rozhodnutie Koaličnej rady. Hlavne v kontexte toho, že je tu určitá kontinuita a parlamentná pamäť. Vždy to bolo tak, že ak nová strana vznikla z odídencov a neprešla riadnymi parlamentnými voľbami, takejto strane sa to neumožňuje,“ vysvetlil.

Poslancom z Hlasu-SD však pridelil v NR SR priestory, v ktorých sa môžu stretávať a Petrovi Pellegrinimu umožní aj v budúcnosti účasť na poslaneckých grémiách. „Ja nevidím tak, ako moji predchodcovia a snažím sa byť ústretový k celému politickému spektru, pre mňa opozícia nie je nepriateľ, len konkurent v politickom boji,“ tvrdí Kollár.

Na otázku, či sa na stretnutí so šéfom Penty Jaroslavom Haščákom nesnažil ovplyvniť jeho médiá, Kollár odpovedal, že v žiadnom prípade. „Jediné, čo som od neho žiadal, bolo, aby zachovávali jednotný meter na všetkých,“ tvrdí.

„Chcel som vedieť, či on vydal príkaz na to, že jeho médiá, kým sme boli štyri roky v opozícii, išli po nás ako po údenom. A teraz, keď sme sa dostali do vlády, sa to znásobilo,“ dodal. Podľa Kollára je práve mediálny tlak dôkazom toho, že hnutie pracuje pre voličov a nie oligarchov. „Keď ma prestanú očierňovať mňa, našu politickú stranu a poslancov, vtedy by mal byť národ na pozore,“ tvrdí Kollár.

Na margo Haščákovho vysvetlenia, že na stretnutie išiel kvôli knihe, ktorú píše, Kollár poznamenal, že nevie, s akým cieľom na stretnutie išiel. „Možno naozaj chce písať nejakú knihu. Ale dosť sa usmieval, takže tým dal jasný signál, ako to berie vážne,“ povedal.

Dodal, že v samotnom stretnutí problém nevidí. „Štyri dni predtým som sedel s pánom Sotákom, ktorý je tiež súkromný podnikateľ, má železiarne, zamestnáva tisíce ľudí a tiež má svoje problémy, ktoré potreboval tlmočiť,“ vyhlásil predseda parlamentu a strany Sme rodina.