Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR Ivana Hoffmana: ZEMANOVA vianočná póza

Ivan Hoffman, komentár Foto: Teraz.sk

Od Zemana ide o odkaz politikom, ktorý si neváži, aby kalich horkosti, ktorý dostali vo voľbách, vypili do dna, uvádza I.Hoffman v komentári, ktorý uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Miloš Zeman vo vianočnom posolstve tradične bilancuje spoločenskú a politickú realitu namiesto toho, aby rozjímal nad hodnotami. Je to jeho štýl.

A je to v poriadku, lebo na Štefana je už beztak posledným sviatočným gratulantom a o Vianociach už bolo všetko povedané tak duchovnými expertmi ako aj zástupom celebrít. Prezidentovým posolstvom sa z vianočnej pohody vraciame k prozaickým témam všedného dňa.

Miloš Zeman sa v tohtoročnom vianočnom posolstve nepúšťal na tenký ľad. Vecne bilancoval obecnú pozitívnu ekonomickú situáciu a zahraničnú politiku. Podrobnejšie sa s ohľadom na tohtoročné voľby do snemovne venoval vnútropolitickej scéne.

Vzhľadom k tomu, že sa Miloš Zeman nezúčastní predvolebných debát prezidentských kandidátov, sú jeho poznámky k povolebnej situácii príležitosťou vytvoriť si predstavu, ako by naložil so zjavným volebným patom v prípade jeho znovuzvolenia prezidentom.

Zásadné je jeho vyjadrenie, že v žiadnom prípade nevypíše predčasné voľby, lebo by to považoval za výsmech občanom. Politici sú podľa prezidenta povinní hrať s kartami, ktoré dostali od občanov. S tým, že občanov, na rozdiel od politikov, nemožno vymeniť.

Odkaz voličom a politikom


Pokiaľ Babišova vláda neuspeje v prvom kole, má Miloš Zeman v úmysle vytvoriť „časový priestor pre dôkladné rokovania politických partnerov tak, aby sa snáď niekedy vo februári uskutočnil druhý pokus, ktorý už môže byť úspešný.“

Otázka predčasných volieb je delikátna. Nikto ich nechce, víťazi ani porazení. V danej chvíli navyše nedávajú zmysel, pretože by pravdepodobne skončili rovnako ako minule. Zároveň ale stále platí, že nemožno zostaviť vládu bez Babiša, ani s ním a nikto sa pochopiteľne nemá k tomu, aby podporoval vládu, v ktorej nie je.

Po neúspešných pokusoch o vytvorenie stabilnej vlády s podporou parlamentu teda budeme mať vládu v demisii, ktorú nebude chcieť väčšina snemovne a k tomu premiéra, ktorý o vládnutie v demisii nebude mať záujem. V takejto situácii čas na predčasné voľby príde, nech už prezidentom bude ktokoľvek a nech si čokoľvek myslí o povinnosti politikov hrať so zlými kartami.

Zemanove „nikdy“ ohľadom vypísania predčasných volieb neznamená, že budeme mať štyri roky vládu v demisii. To naozaj nehrozí.

Od Zemana ide po prvé o odkaz voličom, že má rešpekt k ich voľbe a potom o odkaz politikom, ktorý si neváži, aby kalich horkosti, ktorý dostali vo voľbách, vypili do dna. Sľubuje im, že sa o to ochotne postará.