Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR JURAJA HRABKA: Nicholsonovej príbeh

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Spor Lucie Ďuriš Nicholsonovej s predsedom parlamentu A. Dankom o tom, kedy sa zapojí do práce Národnej rady SR komentuje Juraj Hrabko.

Príbeh Lucie Ďuriš Nicholsonovej a s ňou celého vedenia parlamentu je na konci. Aspoň čo sa týka septembra, keďže to, čo bude po ňom, netuší nikto. Ani vedenie parlamentu, ani L. Ď. Nicholsonová.

V septembri by totiž jediná podpredsedníčka NR SR už nemala viesť schôdzu. Aspoň tak to oznámila vedeniu parlamentu. Predseda NR SR Andrej Danko jej rozhodnutie akceptoval, napokon, nič iné mu ani nezostávalo. Ani on a ani nikto iný nemôže donútiť šestonedieľku, aby nastúpila do práce. V politike dupľom.

Aj keď je nepredstaviteľné, aby predseda parlamentu dal návrh na odvolanie podpredsedníčky z dôvodu, že porodila dieťa a teda nemôže vykonávať funkciu podpredsedníčky, teoreticky sa to predsa len nedá vylúčiť. Otázka však potom znie, v čí prospech by takýto návrh bol. A je isté, že by nebol v prospech predsedu parlamentu a SNS v jednej osobe, ale v prospech podpredsedníčky parlamentu a s ňou celej SaS.

Takýto návrh by Andrej Danko – ale ani nikto iný – jednoducho nerozchodil. Akokoľvek to môže znieť čudne, aj v politike platia isté pravidlá a ich porušenie zvyknú voliči tiež trestať. Napokon, aj SNS s tým má bohaté skúsenosti, keďže voliči ju v rokoch 2002 a 2012 poslali za bránu parlamentu. Navyše, zďaleka ani zblízka nevidno ani žiaden dôvod si myslieť, že predseda parlamentu by dokázal návrh na odvolanie podpredsedníčky parlamentu presadiť.

Je zbytočné dnes pripomínať silné vyjadrenia jednej či druhej strany sporu. Záležitosť je na september vyriešená a treba veriť, že podobným spôsobom – dohodou – bude vyriešená aj počas ďalších mesiacov. Bolo by totiž už načase prelomiť pravidlo, podľa ktorého sa politici správajú rozumne až potom, keď už vyčerpali iné možnosti.

O ničom inom nebol ani septembrový príbeh L. Ď. Nicholsonovej.