Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Nadpráca

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Ak by protestoval autobus, plný zorganizovaných ľudí, bolo by to porušenie zákazu zhromažďovania. Na rozdiel od plných autobusov či električiek s cestujúcimi, ktorí neprotestujú, píše J. Hrabko.

Vyjadrenia dočasného policajného prezidenta Š. Hamrana o predvedení R. Fica na políciu vyvolali značný rozruch. Nie preto, lebo bol R. Fico na políciu predvedený, ale preto, lebo slovník, ktorý dočasný policajný prezident používal, by na verejnosti Š. Hamran používať nemal. Ak hrubnú politici a politika, neznamená to, že majú automaticky hrubnúť všetci a všetko.

Problémom je nielen vecný, ale aj politický rozmer. Vecne napríklad vôbec nesedí vyjadrenie Š. Hamrana, podľa ktorého sa nedá za účelom protivládneho protestu „trebárs aj v aute, niekde zhromaždiť. Taká výnimka nie je. Je to porušenie dohodnutých pravidiel hry.“ Je to omyl. Protivládneho alebo hocijakého iného protestu sa môže zúčastniť každý a to aj počas núdzového stavu, najviac ale s piatimi ďalšími osobami. Výnimkou je počet osôb žijúcich v jednej domácnosti. Tak totiž znelo v tom čase platné uznesenie vlády, podľa ktorého sa „zakazuje“ s účinnosťou od 10. decembra 2021 v rámci vyhláseného núdzového stavu „uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať v počte nad 6 osôb okrem osôb žijúcich v jednej domácnosti.“

Inými slovami, ak by protestoval autobus, plný zorganizovaných ľudí - ktorí nežijú v jednej domácnosti - bolo by to porušenie zákazu zhromažďovania. Na rozdiel od plných autobusov či električiek s cestujúcimi, ktorí navonok či viditeľne proti vláde organizovane neprotestujú.

Politický rozmer je jednoduchší - spočíva v tom, že Š. Hamran je iba dočasným, nie riadnym policajným prezidentom. Na takpovediac stále vymenovanie iba čaká a po jeho uvedenom vystúpení vzniká otázka, či je správne, aby sa ho aj dočkal. Hoci je horúcim kandidátom ministra vnútra R. Mikulca. Po prvé preto, lebo začiatkom tohto roka neprešiel cez parlamentný výbor, keď na túto funkciu kandidoval spolu s P. Kovaříkom a keď mal výbor právomoc osobu do funkcie policajného prezidenta odporúčať. Po druhé preto, lebo ak sa správa tak, ako sa správa vo funkcii, v ktorej je dočasne, je oprávnené pýtať sa, ako sa bude správať, keď do nej bude riadne vymenovaný.

Akokoľvek - ak chce Š. Hamran ako občan robiť politiku, robiť ju môže. Ak ju chce robiť ako policajný prezident, potom sa ním stať nesmie. V opačnom prípade vzniknú problémy. A úplne zbytočné. Po jeho uvedenom vystúpení tak už z politického hľadiska vôbec nejde iba o neho, ale aj o ministra vnútra, hnutie OĽaNO, vládu E. Hegera a celú vládnu koalíciu - akými ľuďmi sa obklopujú, takými aj sami sú.