Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Odvolávanie premiéra

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje pripravované vyslovovanie nedôvery predsedovi vlády.

Premiér Igor Matovič je prvým členom vlády v tomto volebnom období, ktorému bude vyslovovaná, hoci nie aj vyslovená, nedôvera v parlamente. Po prvý raz sa tak ocitne v koži nie odvolávateľa, ale odvolávaného, v čom je rozdiel.

Prirodzene, I. Matovič z funkcie premiéra nebude odvolaný. Dnes je iná politická doba ako bola v časoch, kedy parlament vyslovoval a vyslovil nedôveru vláde V. Mečiara alebo vláde I. Radičovej. To však neznamená, že návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi nemá žiadny politický zmysel či význam.

Je faktom, že, znie viac ako iba smiešne, keď navrhovatelia odvolávania premiéra hovoria o tom, že „zlodeji nemôžu viesť našu krajinu“ (R. Raši) alebo, že „vláda, ktorú reprezentuje, je postavená na klamstve“ (J. Blanár). Napokon, už V. Mečiar preukázateľne žartoval, keď tvrdil, že ak premiér klame, nesmie byť premiérom, a to bol vo funkcii ešte dlho potom, ako to vyriekol.

Rovnako je však faktom to, že to tak naozaj nemá byť a že tomu tak momentálne je. Problémy s podvádzaním nemá v tejto koalícii preukázateľne iba premiér, ale aj predseda NR SR, koaličná poslankyňa, minister školstva či štátny tajomník – keďže nimi podpísané čestné prehlásenie pri odovzdávaní prác, na základe ktorého získali tituly, nemá vonkoncom žiadnu hodnotu. Po prvé preto, lebo to nie je slušné a po druhé preto, lebo kto raz ako dospelý podvádza, nebude mať veľký problém s tým, aby si to zopakoval: zväčša je to len otázka času a príležitosti. Tak či onak, je neodškriepiteľné, že riešením danej situácie nie je nepoužívanie či dokonca odnímanie titulov, ale odchod z verejných funkcií.

Situácia síce stojí tak, že podaním demisie premiéra I. Matoviča by padla celá vláda, ale nestojí tak, že by sa tým zmenili pomery síl v parlamente, či umožnil návrat bývalej vládnej garnitúry. To nehrozí ani zďaleka, ani zblízka, ani vôbec. To iba chýba politická vôľa vládnej koalície riešiť situáciu tak, ako je to v slušných krajinách zvykom. Povedané jednou vetou: v podstate ide len o ďalšie slovenské špecifikum, keď tí, ktorí horlili a sľubovali slušné Slovensko, sa voči krajine a jej občanom nesprávajú ani slušne a ani zodpovedne.