Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Testovanie samospráv

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje celoslovenský skríning antigénovými testami z uhla pohľadu samospráv.

Netreba mať priveľké obavy, že samosprávy nezvládnu nadchádzajúce celoslovenské testovanie. Po prvé preto, lebo s ním už majú skúsenosti z minulého roka, viaceré obce aj z minulého týždňa a iné medzi týmto obdobím. Po druhé preto, lebo testovanie nebude iba cez víkend, ale potrvá dlhšie. Po prvý raz na základe rozhodnutia vlády bude totiž výsledok antigénového testu platiť na Slovensku nie jeden, ale až dva týždne. Je však dostatočne známe prečo.

Tretím dôvodom je, že samosprávy sa nechcú nechať nijako zahanbiť, aj keď už dnes by mali počítať s tým, že vláda im síce za ich výkon poďakuje, ale jedným dychom si prisvojí politický úspech, teda koľko pozitívnych ľudí testovanie odhalilo. Jednoducho a s pravdepodobnosťou, hraničiacou s istotou, sa v tejto súvislosti bude opakovať scenár po 1. celoslovenskom testovaní z minulého roka.

Najväčší nápor na testovanie je očakávaný v hlavnom meste a to práve preto, lebo je hlavným mestom. Najviac ľudí znamená aj najviac testovaní, pričom diskriminovať nemožno nikoho. Dva príklady: ak primátor M. Vallo vyhlasuje, že osoby „do 16 a na 65 rokov nepotrebujú k voľnému pohybu test,“ tak sa nielen mýli, ale priamo zavádza.

Napríklad preto, lebo osoby s vekom nad 65 rokov test potrebujú ak pracujú, alebo chcú ísť na poštu pre dôchodok, alebo chcú ísť vyzdvihnúť tovar zo zásielkovní, alebo ísť do banky či do očnej optiky, test jednoducho potrebujú rovnako ako osoby pod 65 rokov. Podobne sa primátor mýli v súvislosti s osobami do 15 rokov. Uznesenie vlády je aj v tomto prípade výnimočne jednoznačné a zreteľné: „obmedzenie slobody pohybu sa od 27. januára do 2. februára nevzťahuje na cestu žiaka druhého stupňa základnej školy, žiaka strednej školy a poslucháča staršieho ako 10 rokov do a zo školy a školského zariadenia, ak sa preukáže negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaného od 18. januára 2021 alebo ak prekonal ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, alebo ak táto osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní.“ Takže testy potrebujú aj osoby do 16 rokov.

Povedané jednou vetou: osoby do 15 rokov a nad 65 rokov môžu bez testu chodiť do prírody a na zdravotné vychádzky, žiadne iné rozdiely a výnimky na základe veku neexistujú.

Druhým príkladom je prekvapujúce vyhlásenie o spolupráci s dopravnou políciou pri testovaní z auta: „polícia bude kontrolovať, či zaradení do poradia sú obyvatelia Bratislavy alebo mimobratislavskí a mimobratislavských bude odkláňať.“ To je taktiež úplne mimo stanovených pravidiel, keďže každý má právo nechať sa testovať tam, kde chce a pokiaľ môže prekročiť hranice okresu, nikto mu v tom nemá právo brániť. Polícia dupľom a obzvlášť iba na základe ŠPZ.

Jedinými, ktorých sa netýka žiadne obmedzenie a môžu sa dokonca aj nakazení vírusom pohybovať kde a kedy chcú, sú poslanci parlamentu, členovia vlády a ďalší ústavní činitelia, ktorým to na základe výnimky povolil hlavný hygienik. Síce svojvoľne, teda nie na základe zákona, ktorý mu takúto výnimku neumožňuje vydať, ale to už prekáža iba naozaj málokomu. Hoci svojvoľnosť v rozhodovaní sa už šíri rýchlejšie ako vírus.