Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Aj zdravotníci sú len ľudia

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje celoslovenské testovanie.

Žiadne prekvapenie sa nekonalo - skúšobné testovanie v štyroch okresoch sa skončilo predpokladaným úspechom hlavne preto, lebo sa inak skončiť ani nemohlo. Možno iba zopakovať, že by bolo naozaj veľkým prekvapením, keby vláda nezvládla otestovať ani len štyri okresy s takými prostriedkami a zázemím, ktoré mala k dispozícii.

Nič na tom nemení ani hra s číslami, aby úspech vyznel grandióznejší ako bol, keď sa z ničoho nič a zo dňa na deň kamsi stratilo 25 tisíc ľudí, aby premiér I. Matovič mohol oznámiť viac ako 90 percentnú účasť na testovaní.

Testovanie pritom nebolo dobrovoľné, ale povinné, keďže za neúčasť hrozili ľuďom sankcie, vrátane možnosti straty zamestnania: kto má štátny certifikát o prácu z toho dôvodu nesmie a nemôže prísť, kto ho nemá, nemusí, ale môže.

Porušovanie pravidiel však nie je v súvislosti s testovacími manévrami témou. Napokon, ak si prezidentka Z. Čaputová nechala vziať vládou kompetenciu vykonávať funkciu hlavnej veliteľky ozbrojených síl – „v čase núdzového stavu môže prezident na návrh vlády nariadiť výkon mimoriadnej služby vojakom...,“ na čo sa, paradoxne, odvoláva aj vládny materiál – niet dôvodu, aby si vláda z porušovania pravidiel robila ťažkú hlavu.

Tak či onak a ako už bolo uvedené, testovanie v štyroch okresoch bolo úspešné vo všetkých oblastiach – prialo mu aj počasie – a to aj napriek niektorým chybičkám, ktoré sa však podarilo zakrátko vyriešiť a odstrániť. A treba v ňom pokračovať. Avšak iba v ďalších okresoch, teda nie celoplošne na celom území Slovenska, ako na tom zatiaľ trvá vláda.

Sama pritom už vidí, že to nezvládne tak, ako chce, keďže už musela testovanie skrátiť o jeden deň, čím navalila na samosprávu pár dní pred manévrami ďalšie úlohy a povinnosti. Keďže časť testovania prehadzuje aj na podniky, ktoré ohraničuje buď počtom ľudí alebo územím a z testovania stanovuje aj ďalšie výnimky. Pritom všetkom a mnohom ďalšom narastá počet ľudí na JIS aj odkázaných na ventiláciu a to za súčasného ubúdania zdravotníkov v nemocniciach, ktorým sa vírus taktiež nevyhýba. Aj oni sú len ľudia. A tak sa reprofilizuje, odkladajú sa operácie, nastáva kolaps... Zodpovednosť ľudí je čiastočná, zodpovednosť za ľudí vládou je jedinečná.

Dá sa rozumieť tomu, že vládna koalícia chce jedným úderom – celoplošným testovaním – šírenie vírusu eliminovať. Problém je v tom, že vírus je prefíkanejší. Skúsenosti spred pol roka vravia, že ho možno prinútiť na ústup a vláde sa to vtedy aj podarilo. Aj teraz je ešte čas prehodnotiť zámery. Je nepochybne lepšie víťaziť nad vírusom v jednotlivých regiónoch – teda pokračovať v regionálnom testovaní – ako mu umožniť vyhrať na celom Slovensku.

Úspech prichádza ťažko, premena na neúspech ľahko. Ak to vládna koalícia pochopí, ustúpi z celoplošného testovania – systémom všetci tu a teraz – so cťou. Ešte je čas. Ak to nepochopí, prehrá s hanbou. Výnimkou je prípad, keď chce obyvateľov potichu a potajomky premoriť.