Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Balíček

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje návrh sociálnych opatrení vlády.

Vládna koalícia predstavila tzv. sociálny balíček v hodnote okrúhlych 500 miliónov eur. Ako to bude vyzerať v praxi sa však ešte iba uvidí po predložení príslušných návrhoch zákonov a hlavne po ich schválení v parlamente.

Je to téma viac pre ekonómov, hoci aj laik vidí, že časy, ktoré nastávajú, neveštia veľa dobrého. A žiadny balíček to nedokáže zmeniť, hlavne z pohľadu, že nič nie je zadarmo, hlavne doprava, hoci o tom politici ľudí presviedčajú. Vláda sa síce tvári, že peňazí má dostatok, ale o tom, akú cenu za ne ľudia zaplatia – keďže vláda vlastné peniaze nemá – už mlčí. Ani štátny rozpočet všetko nepovie, lebo ak bude treba, koalícia ho hlasovaním v parlamente opäť upraví.

Čo sa týka 13. dôchodkov, možno iba zopakovať, že ide o nesystémovú záležitosť, už iba z toho uhla pohľadu, že rok má stále len 12 mesiacov. To, koalícia, našťastie, ešte nezmenila. Politicky možno tomu rozumieť, pretože to vyzerá tak, že politici dôchodcom naozaj dávajú to, čo by im inak nepatrilo. To je tiež hlavný dôvod, prečo radšej určené peniaze na 13. dôchodok nerozdelia na 12 častí počas celého roka. Samozrejme, nemožno nevidieť aj to, že pritom ušetria, keďže podmienkou na výplatu 13. dôchodku je, aby dôchodca daný rok prežil. A nie, aby si ho čo najviac užil.

Podobne je to so zrušením obedov „zadarmo“, ktoré majú byť nahradené zvýšeným daňovým bonusom, pričom pre sociálne slabších obedy za jeden cent zostávajú. Aj tak sa dá. Lenže nie je to tak dávno, aby sa to nedalo zapamätať, kedy školy nakupovali kuchynské vybavenie a zariadenie, zháňali kuchárov a ďalší personál, lebo boli prinútené zabezpečiť obed všetkým školákom. Zariadenia budú zrejme hrdzavieť a s pravdepodobnosťou, hraničiacou s istotou, pribudnú aj ďalší nezamestnaní.

Faktom je, že pri deficite 12 miliárd je možné nájsť pol miliardy vskutku aj „s prstom v nose“. To dokáže každý, otázka znie, koľko tých dnešných 12 miliárd bude na konci dňa stáť a ako tú sumu zaplatiť. Lebo to, kto ju zaplatí, je očividné. Vláda to nebude.