Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Čierna a zelená

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje COVID automat.

Covid-automat síce zatiaľ nefungoval ani jeden deň, ale vláda ho už aj tak zmenila. Situácia na Slovensku nie je totiž vôbec takpovediac ružová – napokon taká podľa nového automatu bude až vtedy, keď napríklad počet hospitalizovaných klesne pod 2000 ľudí a priemerný počet nových prípadov za 7 dní neprekročí hranicu 1200 osôb.

Prečo je na tom krajina tak zle, keď na jar a v lete minulého roka bola na tom výborne, je všeobecne známe. Zahalené tajomstvom ešte zostáva rokovanie vlády o nových opatreniach od budúceho týždňa, ako aj vyhláška hlavného hygienika, ktorá ich rozmení na drobné. Isté je tak zatiaľ iba to, že Covid-automat sa zmenil spôsobom, ktorý v niektorých kritériách pritvrdil a v iných povolil.

Pritvrdenie podmienok je napríklad pre čierny stupeň – kým v automat1 sa do neho vstupovalo pri priemernom počte nových prípadov za 7 dní viac ako 5000 ľudí, po novom to bude už pri viac ako 4000 ľudí.

Povolenie je na prvý pohľad a po prvom prečítaní očividné napríklad v prípade škôl: kým automat1 v najhoršom, čiernom stupni povoľoval otvorenie Materských škôl a 1. stupňa ZŠ iba pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry, automat2 už kritickú infraštruktúru vôbec nepozná a stanovuje, že vyučovať sa bude v Materských školách a na 1. stupni ZŠ, ako aj v koncových ročníkoch stredných a učňovských škôl. V koncových ročníkoch bude podmienkou negatívny výsledok testu študentov, v MŠ a 1. stupni bude podmienkou negatívny výsledok testu „rodičov,“ čím sa zrejme myslí zákonných zástupcov. Pre účely tohto textu je to nateraz detail.

Tým nie je fakt, že nech sa deje čo sa deje – teda nech je počet pozitívne testovaných, chorých či pripútaných na nemocničné lôžko akýkoľvek – deti a študenti v uvedených prípadoch budú môcť chodiť do školy. Lebo im to automat2 zaručuje. Inými slovami, ak aj príde k rapídnemu zhoršeniu súčasného stavu – čo nemožno vylúčiť, hoci si to nikto rozumný neželá – pre nich to nebude znamenať nič. Dovtedy, kým sa automat opäť nezmení. Lebo čierna má aj znamenať čiernu, a nie zelenú.

V súvislosti s testovaním možno ešte povedať, že budú aj ďalšie a ďalšie a ďalšie kolá celoplošného testovania, hoci budú vykonávané už priebežne a vláda ich tak nazývať nebude. Minie sa však ešte naozaj veľa miliónov testov, kým sa krajina dostane do II. stupňa ostražitosti, ktorý znamená menej ako 1500 hospitalizovaných ľudí a priemerný počet nových prípadov za 7 dní pod hranicou 800 osôb. Lebo budú potrebné takmer všade, samozrejme, za podmienky, že opäť nepríde k zmene.

Tak či onak, dôležitejšie ako Covid-automat sú rozhodnutia vlády a hlavného hygienika, ktoré by mali byť známe do konca týždňa.