Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Hazard

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje moratórium na prieskumy.

Parlament prelomil veto hlavy štátu, takže zákon, ktorý zavádza zákaz zverejňovať výsledky volebných prieskumov „v čase 50 dní predo dňom konania volieb a v deň konania volieb,“ bude účinný hneď, ako vyjde v Zbierke zákonov.

To, kedy Ústavný súd posúdi, či je zákon v súlade s Ústavou alebo nie, je nemožné predvídať. Faktom je, že ak by sudcovia chceli, stihli by pozastaviť účinnosť ustanovenia o 50 dňoch tak, aby výsledky prieskumov, ktoré budú stále robené, mohli byť aj zverejnené. A to aj v takom prípade, keby zostal zákaz uverejňovať ich 14 dní predo dňom volieb, pričom nemožno vylúčiť, že hlava štátu napadne aj tieto dva týždne. Ak áno, urobila iba to, čo už dávno mohli aj mali urobiť mimovládni poslanci. Ak už pre nič iné, tak preto, lebo stále treba pripomínať, že až troje parlamentných volieb – 2006, 2010 a 2012 – sa uskutočnili bez akéhokoľvek obmedzenia zverejňovania výsledkov prieskumov verejnej mienky pred voľbami. A výnimkou bol iba volebný deň, kým sa nezatvorili volebné miestnosti.

Voľby nie sú žiadna sranda. Ide o odovzdanie moci ľudu tým, ktorí ho budú v každodennej politickej prevádzke – teda spravovaní vecí verejných, v mene verejnosti a v jej prospech –zastupovať aj reprezentovať. A hoci akýkoľvek zásah, týkajúci sa informovanosti voličov, je háklivý, v prípade zverejňovania volebných prieskumov v trvaní viac ako 48 hodín – kedy je čas volebného ticha – by mal byť neprípustný. Absolútne.

Čo a ako Ústavný súd urobí je v rukách jeho sudcov. Vizitku si robia sami. Tak či onak platí, že voliči aj napriek dlhodobému zákazu zverejňovať volebné prieskumy, sa budú môcť vcelku poľahky dozvedieť, ako si politické strany vedú. Zákaz uzatvárať volebné stávky totiž neexistuje. Neznamená to, že ľudia si pri čítaní kurzov hneď aj vsadia, ale tak, ako platí, že príležitosť robí zlodeja, aj sledovanie kurzov prinajmenej láka si aj vsadiť. Na rozdiel od sledovania výsledkov prieskumov. Keď neprší, nech aspoň kvapká – keď nie sú k dispozícii výsledky prieskumných agentúr, potom stačia aj kurzy stávkových kancelárií.

Takže ak dnes stavíte 10 eur na výhru strany Smer-SD vo voľbách, mohli by ste vyhrať 13 eur. Ak stavíte na jej prehru, mohli by ste vyhrať 30 eur. A ešte 30 centov, aby to bolo úplne presne. Pričom ešte nedávno by ste v prípade výhry strany Smer-SD dostali 17,50 eur, v prípade prehry 24, 40 eur.

Voľby sú z pohľadu stávkových kancelárií ešte ďaleko a kurz sa meniť ešte bude, akurát zatiaľ nikto nevie ani kedy a ani ako. Už dnes však vidno, že parlament dlhým zákazom zverejňovania výsledkov volebných prieskumov v podstate podporil hazard. Hazard s ľuďmi. A to by mohol Ústavný súd vziať tiež do úvahy.