Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Hra na mačku a myš

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Politika vlády je v súvislosti s vydávaním vyhlášok v princípe jednoduchá - zaočkovaní majú mať výhody, nezaočkovaní problémy, píše J. Hrabko.

Hlavný hygienik v spolupráci s vládou zareagovali na rozhodnutie ústavného súdu, ktorý vyhlásil pozastavenie účinnosti ich dvoch posledných vyhlášok. Dôvodom boli hlavne karanténne povinnosti ľudí po vstupe na Slovensko, keď ako zaočkovaných označili aj ľudí, ktorí dostali iba prvú dávku vakcíny z potrebných dvoch. A tým sa razom stali „čistými,“ a „rovnými“ s plne zaočkovanými osobami, hoci podľa súdu patria do kategórie nezaočkovaných. Hlavný hygienik síce zareagoval promptne, otázka znie, či aj v súlade s rozhodnutím súdu, ktoré, mimochodom, ani v piatok odpoludnia ešte nebolo publikované v Zbierke zákonov.

Nová vyhláška je však už na svete a hlavný hygienik dokonca dokázal predbehnúť aj ústavný súd, keď skôr ako súd oficiálne zrušil obe svoje predchádzajúce vyhlášky, ktorých zrušenie avizoval ústavný súd. Tomu sa hovorí vládny gaťafalš. Ústavný súd - keď jeho rozhodnutie vyjde v Zbierke zákonov - tak vyznie ako súd, ktorý zrušil zrušené vyhlášky, čo nie je veľmi pekné ani príjemné. Také niečo sa totiž každému súdu len tak ľahko nezadarí.

Tak či onak, od pondelka sa vyhláškou hlavného hygienika opäť menia pravidlá vstupu na Slovensko. Presne ako vraví ministerka spravodlivosti M. Kolíková po viac ako rok trvajúcom zápase s vírusom: „Sú to rozhodnutia, ktoré robí vláda aj pod časovým stresom, rovnako aj iné príslušné orgány, takže, samozrejme, môže dôjsť k chybám.“ A v rovnakom duchu to potvrdzuje aj minister zdravotníctva V. Lengvarský: „Naši právnici na MZ sú pripravení na to reagovať.“

Jedna vec však je byť pripravený reagovať a iná reagovať. Novej vyhláške totiž možno vytknúť to, čo starej - vrátane diskriminácie nezaočkovaných ľudí a neoprávnené zvýhodnenie zaočkovaných prvou dávkou. Rozdiel medzi nimi je napríklad v tom, že kým zaočkovaní prvou dávkou do 9. júla tohto roka môžu ísť na test už v prvý deň, nezaočkovaní sa môžu otestovať až v piaty deň po vstupe na Slovensko. Ale aby to nevyzeralo tak, ako to je, zaočkovaní po 9. júli sú už zaradení do kategórie nezaočkovaných. Nerozlišuje sa teda už len medzi nezaočkovanými a zaočkovanými, ale tiež medzi zaočkovanými prvou dávkou do a po 9. júli 2021.

Politika vlády je v súvislosti s vydávaním vyhlášok v princípe jednoduchá - zaočkovaní majú mať výhody, nezaočkovaní problémy. Pripomína to hru na mačku a myš, s tým rozdielom, že zatiaľ naozaj spoľahlivo nevedno, kto je kto. Platí však, že izolácia a karanténa pre nezaočkovaných ľudí, z ktorej sa môžu vyslobodiť iba negatívnym testom, je v istom zmysle aj fajn - ak sa totiž bude zvyšovať počet infikovaných, bude tiež jasné, že zmutovanú pliagu do krajiny zavliekli osoby zaočkované.