Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Iba dve chybičky

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Spoločné vyhlásenie troch najvyšší ústavných činiteľov – prezidentky, predsedu parlamentu a premiéra nie je síce skvelé, ale je naozaj dobre napísané, píše J. Hrabko.

Keďže existuje naozaj iba málo možností oceniť kroky, konanie a postup najvyšších ústavných činiteľov krajiny, bolo by nenáležité – keď sa tak stane – takúto udalosť premrhať. Obzvlášť, keď je vskutku v prospech Slovenska.

Spoločné vyhlásenie troch najvyšší ústavných činiteľov – prezidentky, predsedu parlamentu a premiéra – pri príležitosti výročia invázie ruských vojsk na Ukrajinu takým nepochybne je. Nie je síce skvelé, ale je naozaj dobre napísané – ľudovo povedané, má hlavu aj pätu – čo poteší najmä v tom, že také niečo nebýva na Slovensku zvykom. Respektíve – a opäť ľudovo povedané – takých textov v ňom býva ako šafranu.

Isteže, realita v krajine nie je taká jednoznačná ako sa píše vo vyhlásení, nie každý sa s textom chce dokázať alebo dokáže stotožniť, keďže si vyžaduje aj čítanie s porozumením. Ale je to naozaj dobre zostavený text.
V podstate má iba dve chybičky krásy – prvou je, že je pridlhý, pričom v takýchto prípadoch platí, že menej býva viac.

Vyhlásenie má až 623 slov, čo si vyžaduje nielen istú trpezlivosť, ale aj dlhšiu pozornosť. A v takom prípade sa istému balastu či zbytočnostiam nedá vyhnúť. Druhou chybičkou je to, že ešte ani na obed nebolo zverejnené ani na oficiálnej stránke prezidentského paláca a ani na stránke Úradu vlády. Na rozdiel od stránky parlamentu, kde sa celý text vyhlásenia objavil už dopoludnia.

Prirodzene, aj v tomto prípade platí, že jedno sú slová a iné skutky, takže treba počkať, či sa slová z čerstvého vyhlásenia budú aj prakticky plniť. Ak nemá ísť iba o slová a zbytočné míňanie papiera, začať sa dá aj hneď – ak sú uzemnené lietadlá pre Slovensko naozaj šrot, ktorý Ukrajina dokáže zhodnotiť lepšie a prospešnejšie, treba jej ho poslať. Čím skôr, tým lepšie.