Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Lockdown

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje vývoj pandémie a chystané opatrenia.

Vláda zrejme zajtra rozhodne o spustení závor pred, počas a po vianočných a novoročných sviatkoch. Pozitívom bude to, že ich pravdepodobne nespustí narýchlo – takpovediac z večera na ráno – teda bez toho, aby sa na to mohol každý pripraviť. Zatiaľ tomu treba aspoň veriť, hoci na základe skúseností so zavádzaním viacerých predchádzajúcich opatrení, ani opak nemožno celkom vylúčiť.

Od piatka sú zatvorené terasy reštaurácií, od včera nastalo sprísnenie podmienok pre prevádzky hotelov, lanoviek a vlekov. A plán je zatiaľ taký, že od pondelka majú byť zatvorené obchody, s výnimkou nevyhnutných pre zabezpečenie základných potrieb a krátko pred koncom roka by sa malo uskutočniť aj prvé z pravidelných testovaní zamestnancov v podnikoch nad 500 zamestnancov.

To, isteže, nie je žiadne spustenie závor, to sú opatrenia, ľahké ako pierko, ktoré šírenie vírusu nijako nedokážu prekaziť ani ho poraziť. Jedným z opatrení, ktoré to však dokáže je obmedzenie mobility: čím bude väčšie, tým bude aj lepšie, pretože tým skôr ho bude možné tiež zrušiť. Skutočnosť, že má prísť pred a počas sviatkov je daň za nerozhodnosť vlády – ak by opatrenia prijala skôr, mohlo byť všetko inak. Inými slovami, ak by sme sa postili pred Vianocami a Novým rokom, nemuseli by sme sa počas nich. Mimochodom, rozbabrané opatrenia, sú tie najhoršie.

Horšie od najhoršieho je už len to, keď sa k nim pridajú aj rozbabrané kompenzácie a ďalšie formy pomoci tým, ktorí majú a musia strpieť rôzny formy obmedzení a ktoré sú tiež špecifikom Slovenska. Je jedno, či sa na ne pozerá zľava-sprava alebo zhora-zdola, zo všetkých aj svetových strán vidno, že pomoc nie je dostatočná. A netýka sa iba ich: hrozí totiž už aj kolaps zdravotníctva a zdravotníckeho personálu. Ak prestanú fungovať vo väčšej miere – keďže niekde už riadne fungovať prestávajú – potom už bude nielenže neskoro, ale aj naozaj zle-nedobre.

Otázne je, aké opatrenia, na ako dlho a na základe akých podmienok umožnia, aby sa závory opäť zdvihli. Azda sa už vláda na tom dokáže zhodnúť a rozhodnúť. Hoci to nebude ľahké, keďže vládna koalícia je vskutku čudná a každý jej člen má takpovediac zvláštne a svojské spôsoby. To je však politikum, z vecnej stránky možno poznamenať, že Slovensko v decembri nie je stále na tom až tak zle ako celý rad iných krajín. Ide o to, aby ich v januári nedobehlo či – nebodaj – aj nepredbehlo.