Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Manévre s vakcínou Sputnik V

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Komentár J. Hrabka.

Udalosťou tohto týždňa na vnútropolitickej scéne je nástup M. Krajniaka do funkcie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Keďže však ide o staronového ministra, azda postačí len konštatovanie: je fajn, že vláda premiéra E. Hegera je už kompletná, či je aj kompetentná, sa však ešte iba uvidí.

Pochybnosť totiž súvisí aj s bleskovou cestou ministra financií I. Matoviča do Moskvy a späť, čo vyvolalo veľa vzruchu a prebudilo otázky o kompetentnosti vlády E. Hegera. Ak nie aj celej, potom prinajmenej ministra financií - jeho kompetencie sú vskutku a podľa zákona celkom iné ako problematika vakcín. Spoločné má s nimi len to, že ich v podstate zo štátnej kasy bude nutné zaplatiť.

Igor Matovič síce dostal novú funkciu, ale nezmenil sa, napokon, málokto to aj očakával. Patrí k najtvrdohlavejším politikom nielen na Slovensku, ale aj vo zvyšku sveta. Po jeho viac ako desaťročnom fungovaní v politike možno povedať, že ju nevníma ako službu verejnosti, ale skôr ako neustálu politickú bitku kto - z koho. Kým ide len o jeho politických súperov alebo partnerov, môže to byť každému aj ukradnuté a jedno, keď však ide o krajinu, potom tak byť nemôže a nesmie.

Dovoz ruskej vakcíny Sputnik V je jeho dielom a nedá si ho len tak ľahko vziať. Ani keď je s ňou problém, čo - ako vidno - je, a nie malý. To je zároveň aj jedným z hlavných dôvodov, pre ktorý sa tak tvrdohlavo odmieta podvoliť realite a argumentom. Ktoré sú omnoho viac v neprospech ako v prospech Sputniku V. Minister financií síce tvrdí, že ide o „mimoriadne kvalitnú vakcínu“, ale nevie to preukázať spôsobom, akým sa to preukázať má - výsledkami aspoň jedného certifikovaného laboratória na území Európskej únie.

No. Pre dvestotisíc dávok ruskej vakcíny, ktoré už sú na území Slovenska, zrejme I. Matovič nájde nejaké riešenie: súvisí to očividne s jeho vycestovaním do Maďarska, ktoré ako jediná krajina v EÚ už túto vakcínu používa. Na dovoz dvoch miliónov dávok vakcín Sputnik V do konca júna 2021 však už zrejme možno zabudnúť. Vinník je však podľa I. Matoviča už známy - je ním Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ktorý dal vakcínu posúdiť neregistrovanému laboratóriu. Ústav tým podľa neho aj „narušil reputáciu“ tejto vakcíny po celom svete.

Také jednoduché to však nie je a to hlavne z dvoch dôvodov. Bez ohľadu na poradie, prvým je, že ak je to naozaj tak, potom vzniká otázka, prečo to ŠUKL urobil. Ústav na ňu už odpovedal - o takejto podmienke, ktorá je vraj aj uvedená v zmluve, nič nevie. Z jednoduchého dôvodu - zmluva je tajná a nikto ho o podmienkach v nej neinformoval.

Druhým dôvodom je, že minister zdravotníctva V. Lengvarský to síce povedal celkom jasne: „Ministerstvo schváli len také vakcíny, ktoré prejdú štandardným procesom schvaľovania v certifikovanom laboratóriu, prípadne na povolenie Európskej agentúry pre lieky,“ ale akosi pritom zabudol, že ministerstvo zdravotníctva použitie vakcíny Sputnik V už schválilo.

Napokon, iba preto sa napríklad nedávno a narýchlo menil aj zákon, podľa ktorého by mal za „terapiu neregistrovaným liekom“ prevziať zodpovednosť štát. Pôvodne mal byť totiž za to zodpovedný „ošetrujúci lekár“.

Rozhodnutie ministra zdravotníctva M. Krajčího z marca 2020, ktorým povolil „terapeutické použitie 200 000 balení vakcíny Sputnik V pre potreby zdravotníckych zariadení v SR,“ totiž stále platí. A kým nebude zrušené, bude platiť až do „31. 8. 2021“. Takže po citovanom vyjadrení nového ministra V. Lengvarského ho zrejme načim zrušiť. A zodpovedne zodpovedať otázku, prečo sa vakcínou Sputnik V neočkuje, keď sa očkovať môže a komu-čomu slúžia súčasné politické manévre.