Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Matovičov chmat

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje kandidátnu listinu OĽaNO.

Dvadsaťštyri politických strán plus jedna koalícia už odovzdali kandidátne listiny do parlamentných volieb 2020. Nastáva čas ich posudzovania a aj prípadného dopĺňania, ak tak určil zapisovateľ. A ako je známe, prvé zasadnutie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán by sa malo uskutočniť tento piatok. Komisia má rozhodnúť, ktoré z podaných listín zaregistruje, prípadne ktoré nezaregistruje a prideliť kandidujúcim subjektom volebné čísla. Ak Komisia odmietne zaregistrovať niektorý subjekt, ten má právo obrátiť sa na súd, ktorý s definitívnou platnosťou určí, či bude do volieb zaregistrovaná alebo nie.

Inými slovami, dnes ešte nemožno presne povedať, koľko strán sa bude aj naozaj uchádzať o priazeň voličov vo voľbách 2020 a ani to, či do volieb pôjde aj jedna koalícia. Rovnako ani to, koľko kandidátov v rámci jednotlivých listín napokon bude, keďže aj ich zaradenie možno na súde napadnúť. Zatiaľ však treba veriť, že strany aj koalícia si dali záležať na podaní iba takých listín ktoré spĺňajú požiadavky zákona a Komisia ich zaregistruje bez akýchkoľvek problémov. Vrátane strany OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA.

Taká je totiž skratka zbrusu novej aj volebnej strany s plným názvom OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že by malo ísť o koalíciu strán – veď už len jej názov je o 24 znakov dlhší ako názov priznanej koalície – zdanie klame. Je to strana/hnutie, takto to bolo zhruba pred dvomi týždňami zaregistrované ministerstvom vnútra a s takýmto názvom to ide aj do volieb. Aj keď v názve obsahuje aj názvy iných, ministerstvom vnútra registrovaných politických strán. OĽANO už jednoducho neexistuje a nie je. Na rozdiel od I. Matoviča, ktorý bol a zostáva predsedom.

Matovičov chmat je tak vlastne a zatiaľ jediným prekvapením volieb 2020. Keďže sa to nemusí každému a ani politickej konkurencii páčiť, treba jedným dychom a vopred aj povedať, že Komisia by v tejto súvislosti mala skúmať iba to, či politická strana, ktorá predložila kandidátnu listinu, je alebo nie je uvedená v registri ministerstva vnútra. A strana OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA v ňom uvedená je.

Tak či onak, na voľby sa treba tešiť a aj sa ich zúčastniť.