Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Na poslednú chvíľu

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Známe je, že Slovensko mieni kvôli koronavírusu sprísniť podmienky vstupu na jeho územie, ale neznáme stále zostáva, akými prostriedkami to chce urobiť, píše J. Hrabko.

Je posledný víkend pred začiatkom prázdnin, táborov a hromadných dovoleniek. Známe je, že Slovensko mieni kvôli koronavírusu sprísniť podmienky vstupu na jeho územie - na rozdiel od okolitých krajín, ktoré ich uvoľňujú - ale neznáme stále zostáva, akými prostriedkami to chce urobiť. Bude sa teda opäť šturmovať, čiže aj opäť chybovať.

Vzhľadom na nápor, aký v posledných dňoch hlásia klientske centrá v súvislosti s vybavovaním cestovných dokladov, možno oprávnene predpokladať, že mnoho ľudí sa chystá zo Slovenska vycestovať. Napokon, aj reklamy cestovných kancelárií bežia na plné obrátky - kancelárie potrebujú peniaze a ľudia oddych, takže ide o spojenie užitočného s príjemným.

Nevedno síce prečo, ale je to tak - na Slovensku sa v drvivej väčšine prípadov robia veci na poslednú chvíľu. Asi je to v génoch, keďže sa to netýka iba ľudí, ale aj inštitúcií. A hoci v kresle ministra zdravotníctva najnovšie sedí generál, povel na to, ako by to malo vyzerať na Slovensku v najbližších dňoch či týždňoch, ešte nevydal.

Oznámil síce, že od soboty si ľudia budú môcť stiahnuť tzv. Covid pasy, ale jedných dychom vyhlásil, aby sa o to nesnažil každý, pretože v takom prípade systém s pravdepodobnosťou, hraničiacou s istotou, skolabuje.
Inými slovami, zatiaľ stále neexistujú jasné a jednoduché pravidlá, čo vlastne štát očakáva od ľudí, aké povinnosti im mieni uložiť a ako im chce splnenie stanovených podmienok sprístupniť. Či už ide o testovanie, kontrolovanie, očkovanie alebo vystavovanie dokumentov. Ešte inak, ak sa v lete rozbiehajú prípravy na elimináciu vírusu počas leta, nezostane žiadny čas na prípravu jeho eliminácie počas jesene. Na to naozaj netreba byť prorokom.

Čím skôr príslušné štátne inštitúcie ľuďom oznámia, čo budú od nich počas leta vyžadovať, čím skôr schvália predmetné nariadenia a opatrenia, tým lepšie aj pre ľudí aj pre samotné inštitúcie. Za spravovanie krajiny totiž zodpovedá vždy a výlučne iba vláda. Nikto iný. Nehovoriac o tom, že by to bolo voči občanom aj slušné a férové.