Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Komentár J. Hrabka: Neodvolaný minister

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje odvolávanie R. Sulíka v parlamente.

Od čias vyslovenia nedôvery parlamentom ministrovi zdravotníctva V. Soboňovi - a to už bolo veru poriadne dávno - sa nestalo, aby parlament voči inému členovi niektorej vlády postupoval rovnako. Žiadne repete sa tak nebude konať ani po prerokovaní súčasného návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva R. Sulíkovi.

Vopred - a vlastne hneď po podaní návrhu - tak bolo jasné, že R. Sulík zostane ministrom aj naďalej. Dôležité pri hlasovaní je totiž iba to, koľko poslancov bude hlasovať za návrh na jeho odvolanie, a nie to, koľkí budú proti, hlasovania sa zdržia alebo sa ho nezúčastnia. Po hlasovaní o vyslovení nedôvery býva zvykom, že sa výsledkami viacerí zaoberajú aj v tomto zmysle, ale nemá to vskutku žiadny relevantný význam. Matematika je aj v tomto prípade zreteľná a neúprosná - ak za návrh nehlasuje najmenej 76 poslancov, člen vlády zostáva členom vlády. Zvyšné hlasy - akokoľvek sú rozdelené - znamenajú nič, hoci opozícia zvykne argumentovať, že ten-ktorý člen vlády nezískal podporu všetkých poslancov vládnej koalície, ale iba niektorých. To je však slovná ekvilibristika, keďže hlasovanie o vyslovení nedôvery členovi vlády vôbec nie je o jeho podpore ani o dôvere, ale o zbavení funkcie a nedôvere.

Paradoxom môže byť to, že R. Sulík má veľmi podobnú skúsenosť ako V. Soboňa. Je totiž jediným predsedom parlamentu, ktorý bol odvolaný z funkcie a to mala krajina naozaj všelijakých šéfov parlamentu. Ale tí vo funkcii aj napriek mnohým lapsusom buď vydržali alebo z nej sami odstúpili. Na rozdiel od R. Sulíka, ktorý odmietol rešpektovať realitu a tak mu parlament stoličku predsedu parlamentu verejne a oficiálne vzal. Iba kvôli úplnosti - R. Sulíkovi vo funkcii predsedu parlamentu vyslovilo nedôveru až 115 poslancov.

R. Sulík jednoducho zostane aj po súčasnom hlasovaní o vyslovení nedôvery ďalej ministrom a tak to má aj byť - nemôže opozícia odvolať člena vlády a to ani vtedy, ak je za čo. Na to tu predsa existuje premiér a jeho právomoci.

Faktom je, že odvolávanie R. Sulíka vo svetle najnovších politických udalostí nikoho ani veľmi ani netrápi. Výsledok je vopred daný a je to šikovný minister - aj keď už veľmi nezabezpečuje antigénové testy, ale plyn. A rovnica, ktorú predstavil, je jasnejšia ako slnko: ak bude zima mierna, bude plynu dosť, ak bude zima tuhá, plynu dosť nebude.