Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Nové poriadky

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje opatrenia súvisiace s novým COVID automatom.

Od pondelka 16. augusta 2021 platia na Slovensku nové poriadky napísané a podpísané hlavným hygienikom J. Mikasom. Ako vždy doteraz, aj tieto sú vo viacerých oblastiach zvláštne, takpovediac svojstojné.

Na úvod treba povedať, že hlavný hygienik bol voči podnikateľom, organizátorom hromadných podujatí či samotným ľuďom tentoraz milosrdnejší a príslušné vyhlášky vydal už vo štvrtok večer, a nie o deň neskôr, ako bývalo zvykom. To je však zároveň aj jediný výrazný posun v ich kvalite. Aj keď zostáva faktom, že hlavný hygienik dokázal zamotať hlavu ľuďom zatiaľ iba v 9 okresoch, ktoré sú v oranžovej farbe. Tých ale bude podľa všetkého v najbližších týždňoch a mesiacoch skôr pribúdať ako ubúdať.

Od pondelka sú napríklad podnikatelia, poskytujúci služby v zariadeniach verejného stravovania, povinní označiť, v akom režime fungujú. Teda či umožnia vstup výlučne a) zaočkovaným, b) zaočkovaným, otestovaným a osobám, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami alebo c) komukoľvek. Potiaľto je to v poriadku, neporiadok - alebo ďalšie slovenské špecifikum - sa však začína hneď vzápätí: podnikateľ totiž môže ľubovoľne uvedený oznam meniť podľa situácie. Kedykoľvek, hoci aj každých desať minút, napríklad podľa obsadenosti podniku, je to výlučne na ňom. Iná vec je, že v prípade, keď sa rozhodne umožniť vstup iba pre skupiny a) alebo b), nadelil mu hlavný hygienik nielen právo, ale aj povinnosť kontrolovať hostí. Opäť však na slovenský spôsob - napríklad návštevník sa preukáže papierom, že Ján Mikas je zaočkovaný a hoci podnikateľovi môže byť aj čudné, že ostatní pri stole ho nazývajú Vlado, nedokáže s tým nič urobiť. Nehovoriac o tom, že vyhláška nezakazuje/pripúšťa tiež to, aby sa ním preukázala aj Zuza. Papier je jednoducho dôležitejší. Šťastím v nešťastí pre podnikateľov aspoň je, že za to nenesú zodpovednosť.

A podobne je to aj v iných oblastiach podnikania. Mimochodom, je vskutku pozoruhodné, ako na základe vyhlášky hlavného hygienika, opätovne vzrástol počet osôb, ktoré majú právo oboznamovať sa so zdravotnou dokumentáciou a osobnými údajmi ľudí a nakladať s nimi. Hoci pozoruhodnejšie je v skutočnosti to, že to málokomu prekáža, vrátane inštitúcií, ktoré majú vo vienku zabezpečovať, aby sa s takýmito údajmi zaobchádzalo výlučne podľa zákona.

Nové vyhlášky a poriadky platné od pondelka tak v skutočnosti nové veľmi ani nie sú, keďže vnášajú starý chaos a zmätok najmä pre tých, ktorí poskytujú dôležité služby iným. Namiesto stanovenia jasných a zrozumiteľných pravidiel, sú tiež čoraz viac komplikovanejšie a sofistikovanejšie. Zdá sa, že opäť pomáhajú viac vírusu, ako ľuďom a už najbližšie týždne ukážu, či je to tak alebo naopak.