Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Komentár J. Hrabka: Otázka

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje hlasovanie o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi.

Nikto rozumný nemohol očakávať, že ministrovi vnútra R. Mikulcovi parlament vysloví nedôveru. Také niečo sa jednoducho nerobí, lebo by to bolo pre vládnu koalíciu mimoriadne politicky škodlivé, pričom je úplne jedno, kto ju aktuálne tvorí.

Rovnako je jedno, koľko poslancov hlasovalo proti vysloveniu nedôvery, zdržalo sa alebo neboli na hlasovaní prítomní - na odvolanie člena vlády je totiž potrebný súhlas najmenej 76 poslancov a čo urobia ostatní, nie je vonkoncom zaujímavé. Prezentovať to napríklad tak, že minister R. Mikulec má dôveru parlamentu, by bolo a zostane zavádzaním, keďže o tom parlament vôbec nehlasoval.

Isto, ani včerajšie rokovanie o odvolaní ministra R. Mikulca sa nezaobišlo bez rôznych straníckych kontroverzií, ktorým však netreba venovať veľkú pozornosť. Istým prekvapením sú školácke politické chyby, ktoré sa vyskytli tak na strane iniciátorov odvolávania ako aj na strane jeho odporcov. To je však politické poznanie dôležitejšie viac do budúcnosti, na výsledku hlasovania to nič nemení ani nezmení.

Zrejme to najdôležitejšie, čo v tejto súvislosti odznelo, boli stanoviská premiéra E. Hegera, predsedu hnutia, ktoré ministra vnútra nominovalo, I. Matoviča a v neposlednom rade aj samotného R. Mikulca. Minister vnútra totiž okrem iného odkázal čestným vyšetrovateľom, aby sa nevzdávali. "Nevzdávajte to, neexistuje lepší dôkaz o tom, že si robíte kvalitne svoju prácu ako to, že Robert Fico na vás útočí. Ja ako minister vnútra vám vyjadrujem svoju podporu a budem robiť všetko preto, aby ste mohli slobodne robiť to, čo robíte a aby ste naozaj mali uvoľnené ruky," vyhlásil.

Jeho stranícky šéf, líder vládnej koalície a minister financií I. Matovič zase konštatoval, že „zákon musí platiť pre každého“ a za Mikulcovho pôsobenia na čele rezortu vnútra sa podľa neho ukazuje, že sa to napĺňa. Aj podľa premiéra E. Hegera sú pokusy o odvolávanie ministra vnútra R. Mikulca „odpoveďou, že vláda napĺňa sľub o rozviazaní rúk orgánom činným v trestnom konaní. Očista je proces, ktorý potrebuje svoj čas. Aj to, že každý deň vidíme opozičných predstaviteľov, teda bývalých čelných predstaviteľov vlád, značí, že zápas o právny štát vrcholí. Potrebujeme vydržať, nechať priestor orgánom činným v trestnom konaní, aby mohli naďalej pokojne pracovať,“ zdôraznil premiér E. Heger.

Fajn. Sporiť sa o tom netreba, ale opýtať sa patrí - ak sa im tak veľmi darí, ako to R. Mikulec, I. Matovič a E. Heger unisono tvrdia, na kieho potom potrebovali zriadiť komisiu na obnovu dôvery v právny štát a chystajú legislatívnu smršť v právomociach orgánov činných v trestnom konaní?