Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Otvorené

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje uvoľňovanie opatrení proti šíreniu koronavírusu.

Hlavný hygienik rozhodol o otvorení druhej a tretej fázy uvoľňovania opatrení, ktoré boli prijaté pred zhruba dvomi mesiacmi v súvislosti so šírením koronavírusu. Otvorené mali byť postupne, ale pri porovnaní s ostanými krajinami, v ktorých vírus zanechal omnoho výraznejšiu stopu, zotrvanie na postupnosti uvoľňovania by nemalo zmysel a spôsobilo by viac škody ako úžitku.

Napokon, vidno to všade – ľudia čoraz viac prestávajú rešpektovať opatrenia, ktoré pred časom akceptovali. Strach z ochorenia sa vytratil a postupne sa vytrácajú aj rúška z tvárí na uliciach. A oddnes platí, že aj na vonkajších terasách vo verejnom stravovaní. Inými slovami, ak by vláda, Ústredný krízový štáb či hlavný hygienik trvali na obmedzeniach, stratili by rešpekt ešte viac.

Nič tak nevypovedá o prispôsobení sa situácii štátnymi orgánmi ako otvorenie kostolov, presnejšie „bohoslužobných zhromaždení za účasti veriacich“. Dôvodom zákazu totiž bolo to, že „v prípade svätých omší ide o podujatia, na ktorých sa vo väčšom počte zhromažďujú osoby, ktoré sú koronavírusom najviac ohrozené, napríklad seniori, ľudia trpiaci rôznymi chronickými ochoreniami a u ktorých je riziko nakazenia väčšie a štatisticky najčastejšie vedie k smrti“. A cieľom uvedeného opatrenia bola zase „ochrana zdravia ľudí a predchádzanie ich prípadnému úmrtiu“.

To, čo možno namietať v práci hlavného hygienika je hlavne nepripravenosť. Ukázala sa už pri prvej fáze uvoľňovania a pri druhej a tretej sa len umocnila. Nie je totiž možné, aby sa napríklad prevádzkovatelia obchodov v nákupných centrách do 35 prevádzok dozvedeli, že ich už môžu otvoriť iba cca 8 hodín predtým.

Teda možné to je, keďže sa tak stalo, ale nie je to správne. Opäť inak, nie je v tejto súvislosti dôležité, čo povie premiér alebo ktokoľvek iný, ale iba a len text Opatrenia hlavného hygienika.

Vecne je uvoľňovanie opatrení zmätočné, chaotické a naopak: premiér rozpráva o tom, o čom sám presne nevie ako to vlastne bude a tomu sa hlavný hygienik pri vydávaní Opatrení prispôsobuje. Politicky to možno aj chápať, ale ak by to bolo naopak a premiér by informoval po prijatí Opatrenia – pred jeho vydaním a zverejnením – k strate jeho politickej kvetinky by aj tak neprišlo.