Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Padne minister R. Mikulec?

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Dôvody na jeho odvolanie boli už predložené a môžu byť už iba doplnené, čo zrejme v rozprave aj budú, píše J. Hrabko.

Parlament by mal vo štvrtok odpoludnia rokovať o návrhu opozičných poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra R. Mikulcovi.

Dôvody na jeho odvolanie boli už predložené a môžu byť už iba doplnené, čo zrejme v rozprave aj budú. Rovnako nemenné je však aj rozhodnutie vlády, ktorá sa ministra vnútra R. Mikulca zastala a s návrhom na jeho odvolanie nesúhlasí. Dôvod je prostý - opozícia jednoducho nemôže vo vláde robiť personálnu politiku.

Faktom je, že podozrenia, ktoré boli zverejnené v uplynulých dňoch - najmä z uznesenia Generálnej prokuratúry - a ktoré viedli k podaniu návrhu na odvolanie ministra R. Mikulca, poukazujú na to, že vláda by už mala za neho hľadať náhradu. Pretože za rezort nesie politickú zodpovednosť - a to, čo je uvedené v uvedenom uznesení, diskvalifikuje nielen dotyčné osoby z NAKA, ale aj samotného ministra. Iná možnosť v krajine, ktorá sa hrdí tým, že je demokratickým, a teda aj právnym štátom vlastne ani neexistuje.

Jasné, keď sa môžu účastníci v poľovníckej chate rozprávať o postupoch, cieľoch a známostiach ako vybabrať zo systémom, otázka znie, prečo by sa nemohli podobným spôsobom rozprávať aj vyšetrovatelia NAKA. Odpoveď je však jednoduchá - lebo systém tvoria, sú jeho súčasťou. V chate predsa neviedli rozhovory predstavitelia či držitelia moci, na rozdiel od rozhovorov vyšetrovateľov NAKA, ktorí nimi nepochybne sú. Nehovoriac o rozdieloch v legálnosti oboch odpočúvaní.

Ak systém používa také spôsoby, aké sú uvedené v uznesení Generálnej prokuratúry, nie je to a ani nemôže byť dobrý systém. Povedané na rovinu - tak ako je isté, že minister vnútra R. Mikulec nebude v parlamente odvolaný, rovnako je isté, že ministrom vnútra by už nemal byť. Z jednoduchého dôvodu - lebo to vláde premiéra E. Hegera škodí.