Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Parlament priznal totálny chaos a ukončil schôdzu

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Neznamená to, že chaosu je koniec. Hoci je do ukončenie súčasného volebného obdobia naplánovaná už len jedna schôdza parlamentu, nevedno koľko ich napokon bude, píše J. Hrabko.

Od vyslovenia nedôvery vláde E. Hegera v polovici decembra minulého roku bolo očividné, že chaos a zmätok z vlády prenesú politici – automaticky aj prirodzene – do parlamentu.

Akurát to nebolo každému jasné. Vrátane prezidentky Z. Čaputovej, ktorá zmenila pozíciu a jej oznámeniu, že bude akceptovať konanie predčasných parlamentných volieb v septembri, poslanci s radosťou vyhoveli. Štátne orgány majú predsa spolupracovať, a nie sa vadiť, riekol už dávno aj Ústavný súd.

Niet rukolapnejšieho dôkazu ako sa hlava štátu mýlila, keď iniciovala neskoršie konanie parlamentných volieb, ako včerajšie dianie v parlamente. Parlament, ktorý mal hlasovať o desiatkach návrhov, hlasoval iba o jednom – aby o nich nehlasoval. A hľa, návrh, ktorého oficiálnou podstatou a požiadavkou bolo ukončenie schôdze vzhľadom na „totálny chaos“ v parlamente, schválilo až 89 poslancov.

Neznamená to, že chaosu je koniec. Hoci je do ukončenie súčasného volebného obdobia naplánovaná už len jedna schôdza parlamentu, nevedno koľko ich napokon bude. Každý síce vie, že stačí najmenej 30 podpisov poslancov a predseda parlamentu je povinný schôdzu zvolať, ale nikto nevie, či parlament bude aj uznášaniaschopný, na čo je už potrebný súhlas najmenej 76 poslancov. A keďže existuje aj podozrenie či predpoklad, že hlava štátu nepopíše všetky zákony, ktoré v júni parlament schváli, bude sa parlament musieť vysporiadať aj s takouto situáciou.

Faktom je, že poslanci majú teraz už celkom iné priority, ako sa zdržiavať počas volebnej kampane v parlamente. Dôvod je prostý – už nebudú rozhodovať iba a len o peňaženkách, a životoch ľudí, ale aj o vlastných. Už ide aj o ich vlastné peňaženky a vlastný život. A tak to bude až do septembrových volieb.