Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Persóny a rošády

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Vládna koalícia chce S. Pőtheovú z funkcie odvolať. Urobiť to, samozrejme, môže, otázka znie, či to aj stojí za to – predsedníčke úradu totiž končí funkčné obdobie už v polovici mája tohto roka.

Výbor NR SR pre ľudské práva a menšiny už odobril návrh vlády, ktorá požiadala parlament, aby odvolal z funkcie predsedníčku Úradu na ochranu osobných údajov S. Pőtheovú. Dôvodom je, že vláda „sa domnieva,“ že S. Pőtheová nebola pri výkone svojej právomoci nezávislá, resp. bola pri výkone svojich právomocí pod vonkajším vplyvom, či už priamym alebo nepriamym. Vláda sa to domnieva preto, lebo úrad žiadal v decembri minulého roka od českého webu „odpoveď, od koho dostal videonahrávku, v ktorej Dobroslav Trnka spolu s Mariánom Kočnerom inštalujú nahrávacie zariadenie ukryté v šperkovnici do kancelárie generálneho prokurátora.“ A to pod hrozbou pokuty 10 miliónov eur.

Jednoducho povedané, vládna koalícia chce S. Pőtheovú z funkcie odvolať. Urobiť to, samozrejme, môže, otázka znie, či to aj stojí za to – predsedníčke úradu totiž končí funkčné obdobie už v polovici mája tohto roka. Ak bude z funkcie odvolaná, môže sa obrátiť na Ústavný súd, ktorý môže rozhodnúť, že neboli splnené podmienky na jej odvolanie a prisúdiť jej aj „odškodné“ za porušenie práva. Isto, ak bude S. Pőtheová z funkcie odvolaná, na súd sa obrátiť nemusí a rovnako platí, že ak sa aj obráti, súd jej vôbec nemusí dať za pravdu. Ale
môže.

Inými slovami, táto personálna operácia obsahuje isté riziko a je otázne, či je primerané alebo už nie, práve vzhľadom na to, že zhruba o dva týždne predsedníčka už predsedníčkou nemusí byť. Samozrejme, iba v prípade, keď vládna koalícia dovtedy zvolí nového predsedu úradu, aby sa mohol funkcie ujať. Vláda však návrh na nového predsedu úradu parlamentu ešte nedodala, radšej stavila na to, aby súčasnú predsedníčku z funkcie odvolala.

V personálnych otázkach má vláda zatiaľ problém. Vidno to z rošád štátnych tajomníkov, či najnovšie pri odvolaní šéfky úradu ministerstva vnútra – ako boli do funkcií menovaní, tak z nich boli totiž už aj odvolaní. Napríklad. A hneď ďalším môže byť ten, že z personálnych dôvodov stále nefunguje ani Legislatívna rady vlády. Niet pritom najmenších pochybností o tom, že ju vláda naozaj potrebuje.