Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Po voľbách

Juraj Hrabko v TASR TV Foto: TASR TV

Spojené voľby podstatne zvýšili účasť v krajských voľbách a mierne ju znížili v komunálnych voľbách, píše J. Hrabko.

Je dovolené, spoločné voľby v regiónoch sa skončili - sláva patrí víťazom a česť porazeným. Aj keď viacerí z nich išli do volieb iba preto, aby porazenými boli, keďže nemali ani minimálnu šancu zvíťaziť.

Voľby však nie sú olympiáda so slávnym heslom baróna Coubertina – nie je dôležité vyhrať, ale sa zúčastniť - voľby sú najpresnejším prieskumom verejnej mienky v aktuálnej situácii. A aj to bol dôvod, pre ktorý šli niektoré strany a hnutia do tohto politického súboja – aby zistili mieru podpory v tom-ktorom regióne a nastavili na jej základe politickú stratégiu a prácu, ktorej výsledky by mali vyvrcholiť v budúcich parlamentných voľbách.

Na serióznu analýzu je, samozrejme, priskoro, keďže voľby boli iba včera a ich výsledky zverejnené dnes. Isté je, že spojené voľby podstatne zvýšili účasť v krajských voľbách a mierne ju znížili v komunálnych voľbách.

Vyrobiť však z toho automaticky záver, že išlo o správny krok, sa nateraz aj tak nedá – obzvlášť, ak účasť na komunálnych voľbách dosiahla málo cez 46 percent a na voľbách do VÚC necelých 44 percent voličov. Ľudovo povedané, každý druhý volič mal spojené voľby na háku. Čo je viac ako dosť.

Jasnou predzvesťou – čo sa týka nadchádzajúceho celoštátneho referenda – boli referendá vo Varíne a Sliači: obe neúspešné a to kvôli nezáujmu, presnejšie nedostatku požadovaného množstva voličov. Výsledky tak možno oprávnene považovať prinajmenej za signál, že rovnako skončí aj referendum, ktoré o pár dní vyhlási hlava štátu.

Voľby sa skončili, nastáva čas protestov proti ich výsledkom, o ktorých bude rozhodovať po prvý raz Najvyšší správny súd. V bezmála 50. obciach sa budú musieť zopakovať a keď sa zopakujú, bude ich možno opakovať opäť, keďže dôvodom je tiež to, že v nich nechce nikto kandidovať, hoci by bol do funkcie určite zvolený.
Či už bude tak alebo inak, voľby sa skončili a z pohľadu voličov je dôležité iba jedno – akých funkcionárov si zvolili, takých aj budú mať.