Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

J. HRABKO KOMENTUJE NOVÝ COVID AUTOMAT: Pozvánka do Bratislavy

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Z vecného hľadiska po prvom prečítaní nového automatu vytŕča z neho opäť najmä možnosť prispôsobovania si pravidiel, píše J. Hrabko.

Vraví sa, že ak chce niekto Pána Boha rozosmiať, povie mu o svojich plánoch. V tomto zmysle rovnako platí, že ak chce niekto umožniť ďalšie šírenie vírusu na Slovensku, schváli taký Covid automat, aký včera schválila vláda. Politickým problémom je to, že pokračuje v testovaní ľudí - nie proti Covid-19, ale proti sebe. Ak vláda rozhodnutie nezmení - alebo ho najmocnejšia osoba v krajine - hlavný hygienik J. Mikas - vyhláškami dostatočne neupraví - jeseň bude dôkazom.

Politických problémov je síce viacero, ale medzi tie hlavné nepochybne patrí aj miešanie rolí, keď sa odborníci hrajú na politikov a politici na odborníkov. Čo je na škodu veci a v prospech šírenia vírusu, stačí si pripomenúť ako ani za pomoci neobvyklých manévrov (ne)zvládli situáciu na Slovensku na jeseň 2020 a jar 2021. Samozrejme, je to tiež v neprospech politikov aj ich odborníkov.

Z vecného hľadiska po prvom prečítaní nového automatu vytŕča z neho opäť najmä možnosť prispôsobovania si pravidiel. Teda ďalší chaos a zmätok. Je to paradox, keďže cieľom je „zabezpečiť opatrenia, ktoré sú: jednoduché, zrozumiteľné, predvídateľné, cielené, vykonateľné, bezpečné a v súlade s legislatívou“. Stačí jeden príklad „zrozumiteľnosti“ z toho istého materiálu: „Zaočkovanosť okresu v populácii nad 50 rokov veku v úrovni nad 55% upravuje stupeň Covid Automat o 1 stupeň nadol za každých ďalších 10% plne očkovaných osôb. Prvá úprava smerom nadol nastáva pri 65% plnej zaočkovanosti tejto populácie.“ A aby bolo splnené zadosťučinenie aj „jednoduchosti“, materiál uvádza, že „lokálny epidemiológ na RÚVZ má možnosť výsledné skóre pozmeniť o jeden stupeň nahor, alebo nadol (nadol iba v prípade, že incidencia je v spodnej polovici pásma), resp. ponechať na úrovni stanovenej incidenciou“. A „predvídateľnosť“ zase reprezentuje posledná veta z týchto dvoch: „Pri indikovanom zhoršení situácie v okrese vstupuje nové pásmo do platnosti okamžite nasledujúci pondelok. V mimoriadnych prípadoch aj skôr.“

Z materiálu zreteľne vyplýva, že okres Bratislava I-V sa nemôže ocitnúť v najhoršom čiernom pásme ani keby ľudia s vírusom odpadávali priamo v uliciach. A keďže je v obkľúčení okresov, v ktorých bola „dosiahnutá úroveň zaočkovanosti aspoň 1. dávkou nad 60% a teda je predpoklad dosiahnutia 65% plnej zaočkovanosti v blízkej dobe,“ nemala by byť ani v druhom bordovom pásme. Tak to aspoň odborníci a politici namaľovali na papier. Vírus však nevie čítať, iba sa šíriť a mutovať, takže realita bude zrejme iná. Napokon, v septembri sa internáty hlavného mesta zaplnia stredoškolákmi a o čosi neskôr aj vysokoškolákmi, takže predpokladať, že čísla vyletia nahor, je celkom namieste. Ak aj neprídu do Bratislavy už s vírusom, doprava v hlavnom meste a študentský život dáva veľký predpoklad, že ho dostanú v nej a je jedno, či od zaočkovaných alebo nezaočkovaných. Hlavné - aspoň podľa schváleného materiálu - zatiaľ je, že si môžu vybrať či pôjdu do baru pre zaočkovaných, zaočkovaných a testovaných alebo pre všetkých.

To, čo je v novom automate naozaj super, je to, že antigénový test už platí iba 48 hodín, a nie až tri týždne, ako to vládni odborníci a politici schválili v minulosti. Tak či onak však platí, že na to, aké budú platiť pravidlá, treba počkať do konca tohto týždňa - na vydanie vyhlášky podpísanej hlavným hygienikom.