Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

Komentár J. Hrabka: Predsunutá budúcnosť

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Publicista Juraj Hrabko komentuje súhlas NR SR s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území SR.

Parlament včera schválil dokument, ktorým vyslovil „súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území Slovenskej republiky“. Dôvodom je vytvorenie tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti pozdĺž celého východného krídla Aliancie (vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a Slovenska).
Prepadnutie Ukrajiny ruskou armádou, masaker obyvateľstva a ničenie ukrajinskej infraštruktúry si takýto krok zo strany NATO priam vypýtali. Napokon, nejde o precedens - predsunutá prítomnosť NATO začala fungovať v Poľsku, Litve, Estónsku a Lotyšsku ako odpoveď na napadnutie Krymu a jeho následnú anexiu Ruskom.

Schválenie predsunutej prítomnosti v parlamente ukázalo zároveň predsunutú budúcnosť Slovenska. Výsledok hlasovania nepustí, pričom nejde o jednotlivcov, ale o správanie sa politických strán. Je pritom jedno, či poslanci strán, ktorí súhlas nepodporili, hlasovali proti alebo sa hlasovania zdržali alebo vôbec nehlasovali. To je iba detail hlasovacieho mechanizmu, dôležité je vskutku iba to, ktoré politické strany obranu krajiny podporili.
Poslanecké kluby strán OĽaNO, SaS a Sme rodina hlasovali za, poslanecké kluby Smer-SD a Kotlebovci-ĽSNS hlasovali inak. Viac poslaneckých klubov v parlamente v súčasnosti neexistuje, ale keďže ide naozaj o vážnu vec, treba uložiť do pamäti aj správanie sa poslancov, ktorí prešli volebným sitom a zastupujú voličov, ale nateraz sa hlásia k mimoparlamentným stranám a z rôznych dôvodov nemajú poslanecký klub. Aj preto, lebo existuje predpoklad, že sa ďalších volieb zúčastnia a môžu zamiešať politické karty. Ide najmä o poslancov hlásiacich sa k strane Hlas-SD, ktorí súhlas podporili, poslancov zvolených za stranu Za ľudí, ktorí tak urobili tiež, rovnako ako poslanci hlásiaci sa k stranám Spolu-občianska demokracia a PS. Na rozdiel od poslancov hlásiacich sa k politickému subjektu Republika, ktorí tak urobiť odmietli.

Krátko a jasne - hoci poslanci schvaľovali návrh na posilnenie predsunutej prítomnosti, bolo to zároveň hlasovanie o predsunutej budúcnosti strán, ku ktorým sa hlásia. Teda či budú po najbližších voľbách v parlamentne mať zastúpenie alebo nie. Voliči by si jednoducho toto hlasovanie mali pamätať a pripomínať aj preto, lebo to bolo hlasovanie naozaj dejinné - o tom, kto pri obrane Slovenska zlyhal a kto nie.