Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Priznanie

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Zamknutie krajiny prebehne inak, ako žiadali odborníci, píše Juraj Hrabko.

Je veľmi dobré, že v čase, kedy denno-denne narastá nápor na nemocnice a ich osadenstvo, teda lekárov, sestry a ďalší personál, boli oživené orgány, ktoré majú do rozpínania sa koronavírusu čo povedať. Iná vec je, že premiér I. Matovič po ich rokovaní už verejne priznal, že vláda nekoná podľa názoru odborníkov, ako to opakovane tvrdil: neakceptovala ich názor na zamknutie krajiny, ale zamkne ju inak, pričom si premiér si presadil ešte názor vlastný – národné testovacie manévre. Ďalší hazard.

Namiesto skutočných opatrení, ktoré by pomohli a mohli dokázať zastaviť naozaj zlú situáciu v nemocniciach – pretože o iné ani nejde – sa vláda rozhodla obmedziť slobodu pohybu a pobytu. Vydala zákaz vychádzania „od 24. októbra 2020 do 1. novembra 2020 ,v čase od 05.00 do 01.00 nasledujúceho dňa“. Výnimkami z uvedeného sa nemá zmysel nateraz veľmi zaoberať: je ich toľko, že zákaz nemá prakticky žiadny význam. Treba síce ešte počkať aj na opatrenie hlavného hygienika – v piatok ráno ešte nebolo zverejnené – hoci ani ono by nemalo ísť proti uzneseniu vlády.

Samozrejme, uvedené sa netýka okresov Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov, ktoré majú špecifickejší režim, keďže v nich sa začne testovanie už dnes. A možno oprávnene predpokladať, že bude aj úspešné, prinajmenej z troch hlavných dôvodov: po prvé preto, lebo na Orave – hoci tam momentálne fakt nie je zdravo – naozaj funguje značná súdržnosť: keď sa ide spolu na svadbu, pôjde sa spolu aj na testovanie. Po druhé preto, lebo tamojšie manévre jednoducho nemôžu skončiť inak: to by bolo naozaj veľkým prekvapením, keby vláda nezvládla otestovať ani len štyri okresy s takými prostriedkami a zázemím, ktoré bude mať, ale ktoré pri následnom celoplošnom testovaní už mať nebude.

Nehovoriac o tom, že ak by toto skúšobné testovanie neskončilo dobre, vyšle to taký silný signál o neschopnosti vlády testovanie realizovať, že celoplošne by sa nemohlo skončiť inak, ako veľkou hanbou. A to si neželá a nemôže želať nikto čo len so štipkou zdravého rozumu. A po tretie preto, lebo ide o návrat k regionálnym opatreniam.

Pritom platí, že nie testovanie, ale testy budú zrejme aj najslabším ohnivkom nadchádzajúcich manévrov. Ako nedávno vyhlásil premiér I. Matovič, antigénové testy nemajú zázračný účinok, keďže „dokážu odhaliť len 30 percent pozitívnych prípadov“. V prípade testovania v štyroch okresoch, ktoré sú ohniskami nákazy, sú však aj napriek tomu manévre oprávnené, čo však neznamená, že je to tak aj v prípade plánovaného testovania na celom území krajiny.

Problém v ňom je totiž iný a rozhodnutie vlády – s výnimkou uzatvorenia škôl aj pre žiakov druhého stupňa – fakticky znamená stratu ďalšieho týždňa v zápase s vírusom.

Nielen Nobelovu, ale všetky svetové ceny by mal dostať ten, kto odhalí, prečo sa politici sa správajú rozumne až potom, keď už vyčerpali všetky ostatné možnosti.