Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Skúška administratívou

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Je samozrejmé, že nový politik a premiér Ľ. Ódor nemá reálne skúsenosti s vládnutím, s jeho prevádzkou a ani ich mať nemusí. Mali a musia ich mať však ľudia okolo neho, píše J. Hrabko.

Ani dva týždne od vymenovania vlády Ľ. Ódora jej nestačili na to, aby úplne uchopila moc a hlavne na úplne jednoduché administratívne úkony. To nie je dobré ani pekné, najmä keď nikto nevie zaručiť, dokedy presne bude vládnuť – nedá sa totiž celkom vylúčiť, že povolebná situácia bude podobne politicky chaotická, podobne ako bolo chaotické celé súčasné volebné obdobie, v ktorom padli vlády I. Matoviča aj E. Hegera.

Je samozrejmé, že nový politik a premiér Ľ. Ódor nemá reálne skúsenosti s vládnutím, s jeho prevádzkou a ani ich mať nemusí. Mali a musia ich mať však ľudia okolo neho, vrátane poradcov, ktorí zabezpečujú administratívu a servis. Mohlo byť ešte úsmevné, keď mu prvý týždeň vo funkcii naplánovali na štvrtok odpoludnia akciu a na povinnosť premiéra, zúčastniť sa na hodine otázok v parlamente úplne zabudli, ale to, ak základné veci nefungujú dlhšie, už úsmevné byť nemôže a nesmie . V hre je totiž priveľa.

Navyše, nie je to o výkone politiky – aj keď vláda je politický orgán – ale o vskutku jednoduchých servisných, administratívnych a prevádzkových úkonoch, ktorými politika netreba ani zaťažovať či oberať o čas. Je prirodzené, keď po upozornení, že v Bezpečnostnej rade po výmene vlády už nemôže predsedať E. Heger, sa menoslov rady zrazu zmenil.

Neprirodzené je, že sa nezmenili súvisiace záležitosti – či už ide o Hospodársku a sociálnu radu, ktorej stále predsedá M. Krajniak alebo o Radu vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ktorú stále vedie M. Kolíková. Nehovoriac o Rade vlády pre mimovládne neziskové organizácie, ktoré je rovnako nefunkčná a ďalších prevádzkových nedostatkoch. Iba a len kvôli administratíve.

Obzvlášť nepekné a nesprávne nie je ani to, keď na stránke Úradu vlády nemajú všetci jej členovia fotografiu, pričom platí zásada, že buď ju budú mať uverejnenú všetci alebo nikto, ale takáto „štrbavá“ stránka, ktorá by pritom mala byť výkladnou skriňou vlády aj pre zahraničných návštevníkov, byť jednoducho nemá a nesmie.

Jasné, ide o detaily, ktoré sú pre drvivú väčšinu ľudí nudné asi ako tento text. Ale sú dôležité, pretože vypovedajú veľa o spôsoboch vládnutia a možno z nich aj veľa vyčítať. Inými slovami, ak na rozdiel od úradníkov, nefungujú poradcovia a politická administratíva, nefunguje nič. A aj za to nesú zodpovednosť politici, ktorí si ľudí do administratívy sami vyberajú.

Ešte inak: okrem stranícko-politických prekážok, s ktorými vláda Ľ. Ódora zápasí a bude zápasiť a pri jej obmedzených prevádzkových možnostiach, nie je vôbec zrejmé, ako chce presvedčiť ľudí, že dokáže zaviesť poriadok v krajine, keď to nedokáže urobiť ani na Úrade vlády.