Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Špeciálne voľby

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Vo voľbách sa jednoducho ráta každý hlas. Aj tých, ktorí budú hlasovať nohami, ba dokonca aj hlasy, ktoré budú neplatné, keďže ich treba zarátať do účasti na voľbách, píše J. Hrabko.

Nadchádzajúce víkendové voľby budú špeciálne aj poučné zároveň. Z viacerých dôvodov. Jedným je čas ich konania, ďalším spôsob a následne aj výsledky volieb.

Po prvý raz ide o spojené voľby v regiónoch, keďže v jednom čase a v jednej volebnej miestnosti sa uskutočnia tak voľby do orgánov samosprávy obcí, ako aj voľby do orgánov samosprávnych krajov. Navyše budú v čase školských prázdnin i v čase veľkého presúvania ľudí po celej krajine z dôvodu – ľudovo povedané – Dušičiek.
Nemuselo to tak byť, ale je. Stačí si spomenúť, ako v skrátenom legislatívnom konaní parlament presadil zákon, ktorým umožnil vyhlásenie volieb aj na iný dátum než pre aký sa predseda parlamentu Mgr. B. Kollár napokon rozhodol.

S podpisom prezidentky Z. Čaputovej, hoci tá hneď v prvom prejave o stave republiky poslancov upozornila, že zneužívanie zrýchleného konania nemieni a nebude tolerovať. Stalo sa a stáva sa.

Jedným z hlavných dôvodov spojenia oboch volieb bolo zvýšenie účasti voličov – či sa to však aj podarí, uvidí sa až po zrátaní hlasov. Ak áno, bude to fajn, ak nie, výhovorka padne zrejme na Dušičky a prázdniny. Faktom je, že poslanci urobili všetko preto, aby bola účasť vyššia, keďže schválili aj špeciálne volebné obvody, špeciálne volebné komisie, špeciálne zoznamy voličov aj špeciálny spôsob hlasovania: aby sa na voľbách mohli zúčastniť aj osoby izolované alebo v karanténe z dôvodu ochorenia Covid-19.

Nie je to ale jediná špecialita týchto volieb. Za špecialitu totiž možno považovať aj nóvum, ktoré v tomto roku zaviedol ružinovský starosta M. Chren, keď si v snahe opätovne kandidovať politickú stranu požičal, aby kandidovať mohol. A také niečo tu doteraz naozaj ešte nebolo – s politickými stranami sa síce donedávna veselo aj verejne obchodovalo, ale oficiálna požičovňa strán, teda so súhlasom štátu, bola zavedená až teraz.
Samozrejme, pre ľudí v každej obci, mesta či kraja budú aj tieto voľby dôležité ako každé iné.

Z celospoločenského uhla pohľadu však budú dôležité aj z hľadiska úspešnosti politických strán. A to nie ani tak tých tzv. štandardných, hoci opäť dokázali vytvoriť aj značne neštandardné koalície. Ide viac o neštandardné či extrémistické strany. Stále totiž platí, že voľby sú tým najrelevantnejším prieskumom verejnej mienky a práve po týchto voľbách vznikne reálny obraz o sile a podpore verejnosti extrémnych strán po celom Slovensku. Ich zástupcovia kandidujú všade kde sa dá, aj nedá, pričom o víťazstvo vo voľbách sa ani veľmi neusilujú a ani ho sami veľmi nepredpokladajú. Aj preto, lebo to nie je ich hlavným cieľom. Tým je rýdzo stranícky a politicko-taktický manéver: zistiť reálnu podporu v jednotlivých obciach, mestách aj krajoch. Inými slovami, ide o ich prípravu na parlamentné voľby, v ktorých sa už o uchopenie moci usilovať reálne budú.

Vo voľbách sa jednoducho ráta každý hlas. Aj tých, ktorí budú hlasovať nohami, ba dokonca aj hlasy, ktoré budú neplatné, keďže ich treba zarátať do účasti na voľbách. Aj v nadchádzajúcich voľbách pritom platí základná poučka – akých politikov si voliči zvolia, takých budú aj mať.