Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Stranícke šachy

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje vývoj v strane Za ľudí.

Ešte žiadna strana neodchádzala takým spôsobom do minulosti ako strana Za ľudí. Mala byť výkvetom politickej scény - stačí si spomenúť na vyjadrenia pri jej vzniku - ale nezadarilo sa. Spánombohom jej dal nedávno a oficiálne už aj jej zakladateľ, bývalý prezident a prvý predseda Za ľudí A. Kiska.

Vnútrostranícke problémy sú záležitosťou strany a aké šachy v nej hrajú V. Remišová a M. Kolíková spolu s ich družinami je výlučne ich problém. Verejnosti, ktorá - mimochodom - aj činnosť Za ľudí platí, sa takéto problémy začnú týkať až potom, keď sa ocitnú za dverami straníckej centrály. Práve sa stalo.

Nápad, aby sa podpredsedníčkou parlamentu stala súčasná predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí J. Žitňanská, vysoko prekračuje medze nielen politickej kultúry a vkusu, ale tiež rozširuje rýdzo vnútrostranícke problémy do celého parlamentu a teda aj spoločnosti. Nie je podstatné, že M. Kolíková týmto spôsobom chce poriešiť problém preobsadenia kresla šéfa poslaneckého klubu strany, podstatné je to, že J. Žitňanská sa podpredsedníčkou parlamentu nemôže stať. Presnejšie, ak sa stane, stať sa môže už naozaj hocičo.

Nie je to tak dávno, aby sa to nedalo zapamätať, keď predsedníčka parlamentného výboru J. Žitňanská spolu s podpredsedom parlamentu J. Šeligom (obaja Za ľudí) a bratislavským županom J. Drobom (SaS) porušili hrubým spôsobom protipandemické opatrenia. Vodu kázali a víno pili. Uznali to a okrem J. Drobu aj vyvodili politickú zodpovednosť, keď sa vzdali uvedených funkcií. Hoci uznanie chyby bolo iba čiastočné, ale aj to možno oceniť, keďže viacero ústavných činiteľov za porušenie protipandemických opatrení zodpovednosť vyvodiť nedokázalo. Čiastočné preto, lebo politickú zodpovednosť vyvodili iba voči parlamentu, ktorý ich do funkcií zvolil, a nie aj voči ľuďom, ktorí ich zvolili do parlamentu, teda vzdaním sa mandátu.

Hlavný dôvod, prečo J. Žitňanská nemôže byť zvolená do funkcie podpredsedníčky parlamentu, nie je teda ten - ako sama tvrdí - že takto sa to nerobí a M. Kolíková to mala najskôr s konzultovať s ňou. Hlavný dôvod je ten, že by bola J. Šeligom v sukni: za rovnaký skutok, po ktorom J. Šeliga odstúpil z funkcie podpredsedu parlamentu, by J. Žitňanská túto funkciu - naopak - dostala.

Stať sa tak môže iba po splnení dvoch podmienok. Prvou je, že kandidatúru prijme a druhou, že ju najmenej 76 poslancov v tajnej voľbe do funkcie aj zvolí.