Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Striedanie moci

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Vláda P. Pellegriniho je minulosťou, moc prevzala vláda I. Matoviča.

Netradičné situácie vyžadujú netradičné riešenia, a tak sa netradičným spôsobom uskutočnilo aj preberanie moci v krajine. Tak z hľadiska estetického, ako aj z hľadiska ústavného, do ktorých vstúpil a aj ich výraznou mierou ovplyvnil koronavírus. Celý akt striedania moci, odchodu starej a vymenovania novej vlády, sa preto uskutočnil takpovediac v zrýchlenom režime.

Zdá sa, že v mene hrozby vírusu je politicky možné všetko. Pred štyrmi rokmi, kedy odovzdával moc premiér R. Fico premiérovi R. Ficovi, prezidentovi A. Kiskovi trvalo oficiálne zhruba hodinu, kým si jeho návrh na vymenovanie ďalších členov vlády prečítal a do funkcií ich vymenoval. Tentoraz prezidentka Z. Čaputová oficiálne návrh len prevzala a premiéra aj s ďalšími členmi vlády vymenovala - ľudovo povedané - na jeden šup. Lebo vírus.

Tak či onak, zodpovednosť leží už na pleciach novej vlády a práve zápas s koronavírusom bude jej zaťažkávajúcou skúškou. Hlavné bremeno leží, prirodzene, na pleciach premiéra, ktorý – zdá sa – si to aj uvedomuje. Koalíciu zostavil tak, aby z nej dokázal vyťažiť čo najviac: to v prvom aj poslednom rade znamená, že hoci by mu jeden koaličný partner aj vypovedal poslušnosť, vlády sa to veľmi nedotkne. Na to, aby sa jej to vážnejšie dotklo, by totiž museli poslušnosť vypovedať aj iní koaliční poslanci, ako iba jeden partner. Povedané jednou vetou: odchod ktoréhokoľvek koaličného partnera neznamená pád vlády, čo umožňuje premiérovi pohodlnejší život, ako mali jeho predchodcovia.

Vírus sem, vírus tam, medzi prvé veci, ktoré by mali jednotliví ministri v rezortoch ako aj celá vláda urobiť, je zistiť skutočný stav verejných peňazí. Inými slovami, do akej výšky môžu vyskakovať a či je krajina naozaj finančne taká zdravá, ako radi vravievali ich predchodcovia vo funkciách. Vhodné by boli aj nové Biele knihy, ktoré by ako kedysi pomenovali stav, v akom štát tentoraz zanechala slovenská sociálna demokracia, ale to by bolo už zrejme veľa práce.

Akokoľvek, nová vláda si musí okrem zápasu s koronavírusom plniť aj iné ústavné povinnosti. Tými najbližšími sú napísať Programové vyhlásenie a do 30 dní od vymenovania požiadať parlament na jeho základe o vyslovenie dôvery. Až potom bude zavŕšený celý ústavný proces prevzatia moci, pretože iba takú vládu, ktorá má dôveru parlamentu, môže parlament aj kontrolovať a aj odvolať.

Stručne a jasne: koniec rečiam, nastal čas skutkov.