Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: V osídlach moci

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje ideu zriadenia úradu právnych služieb.

Premiér I. Matovič prichádza opäť s ďalším nápadom, tentoraz v oblasti takpovediac štátnych právnych služieb. Konkrétne, s nápadom na zriadenie akéhosi Úradu právnych služieb, ktorého súčasťou však budú možno aj ďalšie služby, ktoré štát potrebuje a dnes o ne súťaží v rámci trhu. Napríklad strážne služby.

Pôvodným iniciátorom a motorom bol minister životného prostredia J. Budaj, ktorý – rovnako ako ďalší noví ministri – po nástupe na ministerstvo zistil, že z neho vytekajú na tieto služby veľké peniaze, takže by zrejme bolo výhodnejšie, keby si tieto činnosti režíroval samotný štát.

Od nápadu k realizácii – ak k nej vôbec príde – je, prirodzene, ešte ďaleko. Premiér očividne iba chcel ukázať, že má riešenie na podľa neho predražené právne služby. Klobúk dolu, urobili to aj s ministrom J. Budajom marketingovo parádne, takže sa takmer okamžite zabudlo na poradcu ministra financií E. Hegera, jeho advokátsku kanceláriu a najmä tzv. protikorupčné hnutie OĽaNO-Nova-Kresťanská únia-Zmena zdola, ktorého je I. Matovič predsedom.

Advokátsku kanceláriu poradcu ministra financií možno smelo nazvať „našou“, presnejšie uvedeného hnutia. Zmluvy na právne poradenstvo má podľa dostupných informácií podpísané napríklad so Žilinským samosprávnym krajom (OĽaNO), Trnavským samosprávnym krajom (OĽaNO), Tiposom (OĽaNO), ministerstvom životného prostredia (OĽaNO) či Slovenským pozemkovým fondom (OĽaNO). Samozrejme, advokátska kancelária tvrdí, že všetky zákazky získala na základe súťaže – prieskumu trhu – čiže vôbec nejde o žiadnu náhodu alebo zámer, ale o dodržanie a rešpektovanie pravidiel.

Ministrovi J. Budajovi je v tejto súvislosti vzorom český Úrad pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových, ktorý okrem iného zastupuje štátne inštitúcie, ale aj obce v právnych sporoch. To je isteže fajn, mimochodom, podobne už pred ním uvažoval M. Kočner a v čele tohto úradu videl M. Jankovskú. Minister J. Budaj len pritom už nehovorí, že český Úrad vznikol aj ako odpoveď na zrušenie okresných úradov. Tých okresných úradov, ktorých je na Slovensku viac ako 70 a ktoré sa nikto rušiť nechystá. Naopak, OĽaNO do väčšiny z nich stranícky dosadila ľudí a iba na zvyšných 15 miest vyhlásil minister vnútra (OĽaNO) nedávno výberové konanie.

Zriadenie podobného úradu nemusí byť automaticky zlý nápad, obavy z jeho prevedenia sú však už vopred namieste.