Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

J. HRABKO KOMENTUJE OČKOVACIU LOTÉRIU: V osudí 2

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Také, čo sa stalo v nedeľu, sa nedalo vopred vymyslieť, ale mohlo sa iba stať, píše Hrabko o prvom kole očkovacej lotérie.

Už po prvej hre - tzv. očkovacej lotérie - je jasné, že minister financií si za jej zorganizovanie medailu od prezidentky nezaslúži. Niet za čo.

A to vôbec nie preto, lebo sa na jeho hlavu znieslo množstvo najmä stranícko-neoprávnených výčitiek. Z viacerých partajníkov - či už zo SaS alebo zo Za ľudí - sa razom stali odborníci na štatút očkovacej lotérie, rovnako sa správa aj viacero médií či šéf Rady RTVS I. Gallo. V duchu známeho - po boji je každý generál - nenechali na I. Matovičovi suchú nitku. Zrazu všetci vedeli čo a ako pokazil, ako to malo byť správne a neskrivodlivé, hoci predtým udatne a zborovo mlčali. Lebo Matovič.

Isto, také, čo sa stalo v nedeľu, sa nedalo vopred vymyslieť, ale mohlo sa iba stať. Prísť o 400 tisíc eur je - akoby by isto tvrdil maestro Julo Satinský - na „šľaktrafenie“. Lenže pravidlá sú pravidlá a tie sú dané pre to, aby sa dodržiavali, a nie porušovali. Teda žiadna smola, dotknutá súťažiaca nesplnila určené podmienky na výhru, a preto - iba preto - na ňu nemá nárok. Ani právo. Hoci ide o pravidlá slušne povedané krkolomné a opakovane upravované, sú platné. Bodka.

Niet divu, že po spolitizovaní už vecne oprávnené námietky zostávajú bokom. Obzvlášť po tom, ako minister financií I. Matovič spolu s riaditeľom J. Rezníkom vyrazili do Prešova vyhútať, ako by aj tamojšia súťažiaca dostala 400 tisíc eur a ako by aj neboli pravidlá porušené. Nemožné.

Aj keď pri straníkoch si už spoločnosť zvykla, že možné je všetko. Napokon, keď sú v krajine porušované iné pravidlá - zákony - ako na bežiacom páse, prečo by sa nemohol aj nejaký štatút. Tobôž, keď ide o cudzie peniaze, ktoré sa rozdávajú ľahšie a bezbolestne na rozdiel od peňazí vlastných. Kreativite sa medze nekladú a v ústave je predsa napísané čierne na bielom, že Slovensko je právny štát a aj to v nej naďalej zostane.

Isto, štatút je možné upravovať a to ľubovoľne aj opakovane aj všelijako inak. Ľudovo povedané - ako sa organizátor očkovacej lotérie vyspí. Ak je problém krátkosť času, možno ho vyriešiť viacerými spôsobmi, ak výška výhry, taktiež. Jediné, čo v štatúte nie je možné dodatočne upraviť, je to, aby upravené pravidlá platili so spätnou platnosťou. Teda od začiatku hry. Skúsenosť hovorí, že ani to nerobí straníkom veľký problém. Ten však tentoraz väzí úplne inde a čo je azda aj najlepšia správa pre pravidlá, že na neho už nemá nikto dosah. Jednoducho povedané - prvé kolo tzv. očkovacej lotérie sa skončilo, zabudnite. Je to notársky overené a potvrdené. Alebo nie?