Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: V záujme štátu

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J. Hrabko komentuje novelu zákona o štátnej službe.

Vládna koalícia schválila novelu zákona o štátnej službe, ktorá okamžite vyvolala celý rad reakcií. Oprávnene. Novelu totiž možno zaradiť do kategórie - nevedia, čo činia. Aj keď je už preplnená. A to najmä z dôvodu, že namiesto výmeny generálneho tajomníka sa mení zákon.

Ide o typické slovenské riešenie - špecifikum - kedy sa problém rieši úpravou zákona, a nie hľadaním riešenia iného. Lepšieho, lacnejšieho, zrozumiteľnejšieho, ľudskejšieho a v neposlednom rade aj elegantnejšieho. V novele ide hlavne o to, že dáva generálnemu tajomníkovi toho-ktorého úradu generálnu moc nad všetkým tamojším osadenstvom. O osudoch ľudí tak bude môcť rozhodovať systémom - ľudovo povedané - ako sa vyspí, teda svojvoľne. Podľa nového zákona to bude v záujme štátu.

Možno iba zopakovať - ak sa generálny tajomník nevie alebo nedokáže zbaviť ľudí, ktorí prekážajú plneniu úloh úradu, potom je očividne chyba viac v jeho (ne)schopnostiach ako v zákone. Povedané na rovinu: ak je zmeniť zákon ľahšie ako osobu generálneho tajomníka, potom nie je niečo vo vládnej koalícii v poriadku.

Opozícia tvrdí, že ide o krágľovací zákon, politické čistky, či destabilizáciu systému v štátnej správe. Koalícia tvrdí, že zákon posilňuje princípy transparentnosti, odpolitizovania, profesionality a etického výkonu povolania štátnych úradníkov. Asi najpresnejšie sa však vyjadril nezaradený poslanec T. Valášek, podľa ktorého vládna koalícia zlegalizovala tie „najhoršie praktiky Smeru-SD v štátnej správe.“

Zákon však nie je iba o tom. Vládna koalícia akoby nerozumela tomu, že po nasledujúcich voľbách bude môcť iná vládna koalícia taktiež odvolávať úradníkov bez udania dôvodu. A pôjde jej to omnoho rýchlejšie a lepšie ako si súčasná koalícia myslí. Navyše týmto zákonom stráca beztak už dokaličenú lojalitu armády úradníkov, bez pomoci ktorých sa však nedokáže zaobísť. Faktom totiž zostane, že vymeniť ľudí je najľahšie a najťažšie zase je zabezpečiť chod a činnosť úradu tak, aby boli odborne zdatné, funkčné a konali v prospech ľudí.

Nie každá nová metla aj dobre metie a zavádzanie nových poriadkov dokáže priniesť aj nové neporiadky. Koniec-koncov, stačí si spomenúť koľko svojich štátnych tajomníkov za rok a pol už súčasná koalícia vymenila.
Prezidentka Z. Čaputová by mala zákon vrátiť parlamentu na opätovné prerokovanie.

Obsahuje totiž nielen prílepok, ale zároveň tiež nadelenie paušálnych náhrad štátnemu tajomníkovi podpredsedu vlády, ktorý neriadi ministerstvo. Zákon, ktorým tento nezmysel koalícia zaviedla, prezidentka nepodpísala a tak by nemala podpísať ani náhradné peniaze pre štátneho tajomníka podpredsedu vlády Š. Holého.

Je to koalične prosté - keďže štátny tajomník podpredsedu vlády, ktorý neriadi ministerstvo, nie je rovný štátnemu tajomníkovi ministra, ktorý riadi ministerstvo, je potrebné, aby štátny tajomník podpredsedu vlády, ktorý neriadi ministerstvo, dostával paušálne náhrady rovnako, ako ich dostáva štátny tajomník ministra, ktorý riadi ministerstvo.

A toto je podľa vládnej koalície v záujme štátu.