Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Výmena prezidenta

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje avizovaný odchod policajného prezidenta.


Spŕška správ, ktoré navonok vyzerajú ako vyrovnávanie si účtov medzi rôznymi zložkami orgánov činných v trestnom konaní, opäť zaliala Slovensko. Zlé správy sú už tri: prvou je, že to tak nevyzerá iba navonok, ale aj vo vnútri. Druhou, že to tak nielen vyzerá, ale aj je. A treťou, že vlna zaliala aj súdnu moc, nad ktorou čnie už len moc politická.

Avizovaný odchod policajného prezidenta P. Kovaříka z funkcie je súčasťou uvedeného. P. Kovařík je totiž obvinený - nie trestne stíhaný, ale obvinený - zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Ešte za predminulej vlády by zrejme nepochyboval nikto, že ak je vysoký štátny funkcionár už obvinený, nemá vo funkcii čo hľadať. Dnes, kedy sú viacerí ľudia frustrovaní z toho, že „ich“ ľuďom v rôznych funkciách to nejde navonok ani tak ako to išlo „našim“, sa snažia obhajovať neobhájiteľné a rozširovať hranice medzi normálnym a nenormálnym. Ak by bola aj spravodlivosť po slovensky naozaj slepá, po vznesení obvinenia by mal policajný prezident sedieť vo väzbe prinajmenej preto, aby nemohol ovplyvňovať svedkov. Presne tak, ako vo väzbe sedel šéf tajnej služby V. Pčolinský a mnohí ďalší.

Vznesenie obvinenia ešte ani zďaleka neznamená, že dotyčná osoba je aj vinná. Znamená dôvodné podozrenie, že to tak je, ale nemusí to tak vždy byť a ani nie je. Príkladov je habadej, vrátane tých čerstvých. S funkciou je nerozlučne spojená aj zodpovednosť a tá velí funkciu po vznesení obvinenia opustiť. Môže to byť akokoľvek nespravodlivé, ba môže sa časom ukázať, že to nespravodlivé aj bolo, ale iba tak je to správne.

Je fajn, že si to napokon uvedomil aj policajný prezident P. Kovařík a z funkcie odchádza. Opatrnosť síce káže vyčkať, či aj skutočne odíde, ale zostať vo funkcii po ohlásení odchodu z nej nemožno pri policajnom prezidentovi predpokladať. Vládnu koalíciu tak čaká hľadanie ďalšieho.

Horšie je, že aj keď policajný prezident odchádza, problémy v krajine sa iba zväčšujú. Pôvodná vojna policajtov sa preniesla aj na prokuratúru a bojiskom sa stala už aj špeciálna a najvyššia súdna moc.