Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Vysoká hra o pôdu

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Kto sleduje politiku V. Orbána aspoň jedným okom, vie, že sa nápadu so skupovaním pôdy v cudzích krajinách vráti alebo vymyslí podobné, píše J. Hrabko.

Keďže navrhovatelia schôdze zameranej „na prijatie uznesenia k národno-štátnemu záujmu SR prijať nevyhnutné opatrenia na ochranu poľnohospodárskeho a lesného pôdneho fondu“ nemali ani toľko chochmesu, aby ho stiahli - keďže vec už nesúri - hlasovanie o schôdzi nemohlo skončiť inak, ako sa skončilo. Neschválením programu.

Vec nesúri preto, lebo Maďarsko, ktoré chcelo pôdu na Slovensku nakúpiť, zrušilo dva dni predtým predmetné uznesenie tamojšej vlády, ktoré to povoľovalo. Uvedené neznamená, že sa Slovensko problematikou nemá zaoberať, ale iba toľko, že sa ňou má zaoberať najskôr výkonná moc. A parlament príde na rad až po nej. Čo sa napokon už aj deje.

Od dnes má totiž platiť, že všetky katastrálne úrady na Slovensku majú povinnosť „informovať príslušné orgány, vrátane rezortu diplomacie, že konajú o vklade vlastníckeho práva ktoréhokoľvek cudzieho štátu k akejkoľvek nehnuteľnosti na území SR“. Tak to aspoň oznámil minister zahraničných vecí I. Korčok po rokovaní s predsedom Úradu geodézie, kartografie a katastra J. Mrvom.

Podmieňovací spôsob je úplne namieste, keďže v tejto súvislosti - snahou Maďarska skupovať pôdu na Slovensku - sa ministrovi I. Korčokovi neoddá veľmi veriť. Po zrušení predmetného uznesenia maďarskou vládou totiž oficiálne na stránke ministerstva uviedol, že "vláda Maďarskej republiky sa rozhodla na podnet slovenskej strany zrušiť uznesenie o nákupe pôdy v susedných krajinách. O toto som žiadal minulý týždeň počas rokovaní môjho maďarského kolegu“.

Odhliadnuc od slušne povedané nedorozumenia - Maďarská republika neexistuje už takmer desať rokov, presne toľko, koľko existuje Maďarsko - totiž minister I. Korčok od kolegu žiadal iné, a síce to, aby Maďarsko svoje vládne programy presahujúce na Slovensko robilo po vzájomnej konzultácii a dohode. „Pre dobré vzťahy je nevyhnutná dobrá informovanosť. Je v záujme našich dobrých vzťahoch, aby sme sa o niektorých krokoch maďarskej strany nedozvedali z médií,“ vyhlásil I. Korčok. A jedným dychom - aby neprišlo k omylu - dodal, že ide napríklad o „nákupy budov Maďarskom v Košiciach či špeciálny maďarský fond, ktorý má nakupovať pôdu v krajinách strednej Európy“.

Dávna poučka, podľa ktorej je diplomat osoba, ktorá keď niekoho pošle do čerta, tak sa na tú cestu ešte aj teší, v tomto prípade neplatí. Je to však v porovnaní s vecnou záležitosťou detail. Dôležitejšie je, že minister pôdohospodárstva a rozvoje vidieka S. Vlčan už hotuje v tejto súvislosti legislatívne zmeny. „V najbližšom období predstavím vláde návrh legislatívnych riešení, ktoré budú v prospech Slovenska, ale zároveň budú rešpektovať právo EÚ," vyhlásil. Riešenia by tak mali prejsť aj riadnym legislatívnym procesom, vrátane pripomienkového konania. Na konci ktorého bude v každom prípade parlament, bez ktorého to urobiť nejde, takže aj nedočkaví poslanci sa dočkajú.

Času však asi veľa nie je. Kto sleduje politiku V. Orbána aspoň jedným okom, vie, že sa nápadu so skupovaním pôdy v cudzích krajinách vráti alebo vymyslí podobné. To, že teraz ustúpil, je dané zrejme tým, že si nechce Slovensko veľmi pohnevať. Pred voľbami, ktoré budú v Maďarsku už o pár mesiacov to naozaj nepotrebuje.