Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Vyzerá to síce komplikovane, ale také to naozaj je

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje nové protipandemické opatrenia.

Hlavný hygienik J. Mikas bol tentoraz rýchlejší ako vláda: kým uznesenie vlády o nových zákazoch a opatreniach nadobudlo účinnosť až dnes, hlavný hygienik vydal vyhlášku, ktorá má zabezpečiť jeho realizáciu už včera. Aj preto zrejme existuje istý rozpor medzi oboma dokumentami, presnejšie, hlavný hygienik vyhláškou povolil aj to, čo vláda v uznesení v podstate neumožnila či zakázala.

Je to síce zaujímavé, ba aj podstatné, ale nie pre väčšinu ľudí, boriacich sa s osobitejšími životnými situáciami a problémami. Tých zaujíma hlavne čo môžu v danej situácii, teda od 8. februára tohto roka robiť a čo už nie, kedy sa musia preukazovať negatívnym testom alebo jeho náhradou a kedy už nie a kedy sa musia ísť nechať opäť testovať, aby mohli pracovať, starať sa o deti či – horribile dictu – oddychovať.

No. Jednoduchá odpoveď po prvom prečítaní dokumentov znie: ako kto, ako kde a ako kedy.

Ako kto: obmedzenia sa členia aj na základe toho, či je niekto zamestnaný alebo nie. Ak je nezamestnaný, má to jednoduchšie. Ak je zamestnaný, potom záleží od toho, kde je zamestnaný. A to treba ešte rozčleniť napríklad aj tak, či tam, kde je zamestnaný, existuje možnosť, aby prácu vykonával z domu alebo nie. Samozrejme, obmedzenia sú iné aj podľa veku: to, čo môže osoba nad 65 rokov, nemôže osoba do 65 rokov. O deťoch ani nehovoriac, keďže aj tie sa delia na viacero kategórií.

Ako kde: krajina je nateraz rozčlenená do 4 skupín. V najhoršej zóne – a z pohľadu potreby opakovaného testovania – sú čierne a bordové okresy, v ktorých platí test 7 dní, v strede – červené okresy – platí 14 dní a v najlepších – ružových okresoch – platí test až 21 dní. Ešte raz, keďže ide naozaj o dôležitý údaj: negatívny výsledok antigénového testu má podľa uznesenia vlády platiť až 21 dní od jeho vykonania.

Ako kedy: všetky okresy, teda bez ohľadu na to, akú farbu majú – majú spoločné napríklad to, že cestujúci v hromadnej doprave musí mať test platný 7 dní. Teda aj v okrese, kde inak test platí 21 dní, vlastne 21 dní v hromadnej doprave neplatí. Ale pritom zase platí, že dva dni s výnimkou zamestnancov škôl a školských zariadení, test nie je pre nikoho, kto žije v dvoch najhorších okresoch – čiernom a bordovom – potrebný. Lebo potrebný bude až od 10. februára, s platnosťou 7 dní. Ak žije v červenom okrese, potom bude test potrebný až od 15. februára, s platnosťou 14 dní. A ak žije v ružovom okrese – okres Veľký Krtíš – potrebný je tiež od 15. februára tohto roka – rovnako ako v červenom – ale bude mať platnosť až 21 dní. Vyzerá to síce komplikovane, ale také to aj naozaj je.

Isteže, nie pre každého. Ústavní činitelia sa napríklad lúskaním textu, rôznymi podmienkami či rozličnými obmedzeniami nemusia vôbec zaoberať. Úrad verejného zdravotníctva totiž opäť nadelil Úradu verejného zdravotníctva právo udeľovať výnimky členom vlády – a to aj bez akékoľvek testovania – pri návrate zo zahraničia. Rovnako nadelil poslancom a ďalším ústavným činiteľom možnosť úplne sa vyhnúť karanténe a pohybovať sa medzi zdravými ľuďmi, hoci výsledok ich testu bol pozitívny.

Platí, že ak je jednoduchá odpoveď v podstate komplikovaná, potom je evidentné, že niečo nie je v poriadku. Presnejšie, že niečo niekto opäť pokazil.