Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Predvedený

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Z politického hľadiska možno konštatovať, že sa R. Ficovi ani nič lepšie - ak sa z toho spamätá - nemohlo stať, píše Hrabko.

Predvedenie R. Fica, predsedu strany Smer-SD, na políciu nemohlo byť horšie načasované, ako bolo. Ako obvykle, aj teraz možno situáciu zhodnotiť tak z vecných - ale keďže ide o aktuálne najmä výrazného opozičného politika a poslanca parlamentu- najmä z politických dôvodov.

Z hľadiska vecného - z dostupných informácií vyplýva, že R. Fico bol krátko pred začatím autoprotestu voči vláde a hlave štátu predvedený na policajnú stanicu. Na základe dožiadania orgánov činných v trestnom konaní, a to z dôvodu trestného činu podnecovania. Podrobnosti, presne ktorý orgán bol takto aktívny a kreatívny, nie sú zatiaľ známe. Ale zrejme ide o skutok totožný s tým, akého sa mali dopustiť dva dni predtým dvaja predvedení záchranári - protestujúci pred parlamentom - a ktorých obvinenie z uvedeného trestného činu prokurátor obratom zrušil. Inými slovami, ak bolo predvedenie záchranárov z dôvodu podnecovania nezákonné a neopodstatnené, rovnako nezákonné a neopodstatnené z princípu musí byť za rovnakých podmienok aj pri ktorejkoľvek inej osobe. A to bez ohľadu na to, či sa to niekomu páči alebo nie. Samozrejme, platí to len v prípade, ak išlo naozaj iba za predvedenie v súvislosti s autoprotestom.

K vecnému hľadisku treba zahrnúť aj fakt, že na rozdiel od záchranárov išlo v prípade R. Fica o predvedenie poslanca parlamentu. To síce môže voňať ako politická aktivita a je takmer isté, že sa tým jeho prívrženci budú snažiť aj argumentovať, ale je to úplne - ľudovo povedané - mimo misu. V skratke - poslanec R. Fico nebol pristihnutý a zadržaný pri trestom čine, čo si vyžaduje okamžite oznámiť predsedom parlamentu a mandátového výboru, ale bol na políciu predvedený. Je v tom rozdiel a isto ho dobre pozná aj jeho právny zástupca R. Kaliňák.

Z politického hľadiska možno konštatovať, že sa R. Ficovi ani nič lepšie - ak sa z toho spamätá - nemohlo stať. Dokázať, že o jeho predvedení vedel okrem ministra vnútra R. Mikulca aj premiér E. Heger, sa síce v tejto chvíli nedá, ale ak by tomu tak bolo, polícia by nekonala inak. Inými slovami, ak minister vnútra R. Mikulec oboznamoval alebo konzultoval s premiérom E. Hegerom predvedenie na políciu nepolitikov-záchranárov - čo je zlé a zverejnenie tejto informácie samotným premiérom E. Hegerom politicky ešte horšie - hodnotiaci úsudok môže znieť, že premiér prinajmenej o predvedení politika-poslanca parlamentu taktiež mohol vedieť. Čo by bolo zlé na druhú. Aj alebo hlavne preto, lebo obyčajné policajné úkony tak premenili na úkony politicko-šikanózne.
Tobôž v situácii, kedy premiér E. Heger osobne a vedome hádže do jedného vreca záchranárov spolu s R. Ficom, M. Kotlebom a ďalšími výtržníkmi. Čo nie je elegantné ľudsky ani politicky. A netreba o tom viesť ani dlhú dišputu - R. Ficovi totiž splnili sen každého politika: vyrobili z neho bojovníka za demokraciu, obhajcu základných práv a slobôd, ochrancu iných, za ktorých sa jednoducho musí obetovať a trpieť zásahy štátnej moci - hoci na základe jeho politickej práce možno konštatovať, že ničím z uvedeného nie je. Obraz bol však už namaľovaný a tak bude nielen predávaný, ale aj kupovaný.

Isteže, predvedenie R. Fica potešilo časť spoločnosti aj časť médií, ale z hľadiska tak vecného ako aj politického ide o skôr smutnú správu. Výsledky tejto strategickej a taktickej operácie štátnej moci sú totiž už dnes tristné. Ak bol autoprotest jediným dôvodom predvedenia opozičného politika - s dôrazom na výraz jediným, pretože podnecuje už dlhodobo - polícia mu predsa vôbec nezabránila. Čo sa týka predvedenia opozičného poslanca na políciu síce platí poučka, že ktoréhokoľvek politika možno na políciu predviesť, dokonca aj zavrieť - a on už bude vedieť prečo - dôležité zostáva, aby to vedeli aj orgány činné v trestnom konaní.

Akokoľvek - je tragické a návratom do dávnych a neslávnych čias trojnásobného premiéra V. Mečiara, keď treba opätovne pripomínať slová pátra Niemöllera: „Keď prišli po komunistov, mlčal som, lebo som nebol komunistom. Keď prišli po sociálnych demokratov, mlčal som, lebo som nebol sociálnym demokratom. Keď prišli po odborárov, mlčal som, lebo som nebol odborárom. Potom prišli po mňa, zrazu nebolo nikoho, kto by sa ma zastal.“

Povedané po lopate - keď je porušené právo jedného, je porušené právo všetkých. Aj keď ide o záchranárov a aj keď sa volá - horribile visu aj horribile dictu - R. Fico.