Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. ŠMIHULU: Ľavica a povolebné tsunami

Foto: Teraz.sk

Po parlamentných voľbách v Českej republike.

Politické zemetrasenie s následným povolebným tsunami, ktoré zničilo českú ľavicu. Aj tak možno charakterizovať voľby do Poslaneckej snemovne u našich západných susedov. Dve tradičné parlamentné strany - Česká strana sociálnodemokratikcká (ČSSD) a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) skončili po prvýkrát v novodobých dejinách českého parlamentarizmu mimo Poslaneckej snemovne. Tento ich neúspech ešte viac zvýrazňuje skutočnosť, že ľavica nebude mať v dolnej komore českého parlamentu prvý raz ani jedno-jediné miesto. To očakával málokto, i keď predvolebné prieskumy napovedali, že obidva subjekty sa pohybujú na hranici zvoliteľnosti. Predsedovia strán Jan Hamáček (ČSSD) a Vojtěch Filip (KSČM) vzápätí po oznámení výsledkov dali na známosť, že zo svojich funkcií odstúpia. Po takom debakli nič iné ani urobiť nemohli.

Je zrejmé, že českí sociálni demokrati, ktorí pred 15 rokmi dosiahli viac ako 30 percent a nasledujúce dvoje volieb (v rokoch 2010 a 2013) vyhrali, doplatili na účasť vo vláde s Andrejom Babišom. Ale nielen to, zlyhávali tiež na vnútrostraníckej úrovni, čo voľby v úplnej nahote odhalili. Zároveň im však ponúkli príležitosť na reštart, ktorý bude ale bez vnútornej konsolidácie ČSSD a nevyhnutných straníckych reforiem nemožný. Napríklad aj oslovením mladých voličov a žien. Ak nechcú chýbať v parlamente ani po budúcich voľbách, nič iné ako reforma im neostáva. Pred rovnakými úlohami stoja tiež českí komunisti, ale ich elektorát je nepomerne menší a šanca dostať sa opäť do parlamentu oveľa ťažšia.

Nedeľné hlasovanie potvrdilo starú pravdu - kde sa dvaja bijú tretí zvíťazí. Hnutie ANO Andreja Babiša sa v predvolebnej kampani zameralo najmä na Pirátov, ktorých považovalo za svojho hlavného politického protivníka, avšak rybník im vypálila koalícia SPOLU, zložená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Počas zratúvania výsledkov to vyzeralo na tesné víťazstvo ANO, ale prišla sobotná 18-ta hodina, a na čelo sa vyhupla trojkoalícia vedená predsedom občianskych demokratov Petrom Fialom (ODS), ktorá so ziskom 27,79 percent hlasov voličov o necelých sedem desatín percenta vytlačila na druhé miesto hnutie premiéra Andreja Babiša.

Hneď v sobotu večer sa zišli s koalíciou Pirátov a Starostov, ktorí skončili na treťom mieste (15,62 percent), aby následne spoločne oznámili podpis memoranda o povolebnom vyjednávaní. Lenže aj Andrej Babiš vyhlásil, že by chcel zostavovať novú vládu – konkrétne s víťaznou koalíciou SPOLU. Petr Fiala ale už počas povolebného večera koalíciu s ANO jednoznačne vylúčil, keď povedal: „Akoby sme sa mohli pozrieť potom voličom do očí.

Čiže, povolebná matematika je jasná - koalície SPOLU a Piráti a Starostovia získali v 200-člennej Poslaneckej snemovni väčšinu 108 kresiel. Andrej Babiš, hnutie ktorého má vďaka volebnému systému o jedného poslanca viac ako víťazná koalícia SPOLU, by za danej konštelácie, aj keby voľby vyhral, nemal s kým vládnuť. Jeho prípadní spojenci zostali totiž pred bránami parlamentu. I keď, aj v politike, môžbyť tu dvojnásobne, platí - nikdy nehovor nikdy! A napokon, nie je vylúčené, že Andrej Babiš môže, keď mu to prezident umožní, vládnuť dlhé mesiace v demisii.

Už pred parlamentnými voľbami v Českej republike sa poukazovalo na to, že rozhodujúce slovo po nich bude mať práve prezident Miloš Zeman. Hlava ČR vyhlásila, že mandát na zostavenie novej vlády dostane predseda najsilnejšej strany, pričom koalície označil za podvod na voličoch.

V intenciách tohto vyhlásenia sa Miloš Zeman stretol v nedeľu predpoludním na zámku v Lánoch s Andrejom Babišom. Či ho ale poveril zostavením nového kabinetu nebolo po schôdzke známe. Šéf hnutia ANO sa totiž novinárom vyhol a prezident Zeman bol krátko po tejto schôdzke opäť hospitalizovaný v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici. A teda dve hlavné otázky, ktoré momentálne najviac zamestnávajú českú verejnosť - aký je skutočný zdravotný stav hlavy štátu a kto dostane právo na pokus zostaviť vládu a získať kľúče od sídla kabinetu, Strakovej akadémie - zostávajú nateraz nezodpovedané.