Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. ŠMIHULU: Nemecká CDU má nového šéfa

Foto: Teraz.sk

Tretí pokus Friedricha Merza bol úspešný, píše J. Šmihula.

“Do tretice všetko dobré,“ povedal si iste Friedrich Merz, keď uplynulú sobotu dostal počas virtuálneho zjazdu nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) takmer 95 percent hlasov. Získať kreslo predsedu CDU sa predtým pokúšal už dvakrát - v decembri 2018 prehral s Annegret Krampovou-Karrenbauerovou a vlani v januári s Arminom Laschetom.

Šéfom najväčšej opozičnej strany sa stal 66-ročný vyštudovaný právnik necelé štyri mesiace po najťažšej volebnej porážke konzervatívcov v povojnových dejinách Nemecka. Vo voľbách do Spolkového snemu, konali sa minulý rok v septembri, dostala CDU pod vedením Armina Lascheta, ktorý bol aj kandidátom na spolkového kancelára, iba 24,1 percenta hlasov voličov a strana sa porúčala po 16 rokoch vlády kancelárky Angely Merkelovej do opozície.

Nie je nijakým tajomstvom, že Friedrich Merz bol dlhé roky vnímaný ako večný politický protivník a konkurent exkancelárky, často ju tvrdo kritizujúc. Napokon, bola to práve Angela Merkelová, ktorá presne pred 20 rokmi vytlačila Merza z miesta šéfa frakcie CDU/CSU v Spolkovom sneme. O niečo neskôr sa rozlúčil aj s postom podpredsedu parlamentnej frakcie až napokon v roku 2009, po 15-tich rokoch Spolkový snem opustil a odišiel do sféry biznisu.

Veľa napovedá aj to, že Angela Merkelová odmietla ponuku stať sa čestnou predsedníčkou strany, ktorú 18 rokov viedla, a rovnako neprijala ani pozvanie na “zmierovaciu večeru“, na ktorú novozvolený šéf CDU Merz pozýval všetkých bývalých predsedov strany.

I keď Friedrich Merz z politiky odišiel, záujem o ňu nestratil – stále v nej bol prítomný s výraznou váhou slova a nemalým vplyvom. Potvrdil to napokon jeho triumfálny návrat do poslaneckých lavíc Bundestagu. Vo vlaňajších voľbách získal vo svojom volebnom obvode viac ako 40 percent hlasov voličov.

Možno povedať, že víkendové zvolenie 66-ročného Friedricha Merza za predsedu kresťanských demokratov definitívne uzatvára éru Angely Merkelovej, pretože dvaja predchodcovia nového šéfa CDU boli vnímaní ako jej nasledovníci. Nastupujúci predseda má podporu najmä tej časti strany, ktorá požaduje návrat ku konzervatívnejším koreňom, čo je v protiklade so strednou cestou presadzovanou Angelou Merkelovou. Niektorí nemeckí komentátori poukazujú dokonca na to, že suverénna voľba Merza dala na dlhoročnú predsedníčku strany takmer zabudnúť, keď napísali: “Bola to rozlúčka bez akejkoľvek nostalgie.“

Nesporne jednou z prvoradých úloh nového predsedu bude nevyhnutnosť stranu zjednotiť. Silný mandát na to dostal v duchu ním razeného hesla “Silná základňa – jasný kurz“. Avšak len čo sa podarilo kresťanským demokratom vyriešiť otázku svojho šéfa, majú pred sebou riešenie ďalšej. Získa Merz po poste predsedu CDU aj dôležité kreslo šéfa frakcie CDU/CSU v Bundestagu? S odpoveďou na túto otázku by nemali konzervatívci otáľať, pretože Nemecko je pred dôležitými krajinskými voľbami - v marci v Sársku a v máji v Šlezvicku-Holštajnsku i v najľudnatejšej spolkovej krajine v Severnom Porýní-Vestfálsku.

Vo funkcii predsedu parlamentného klubu CDU/CSU bol po voľbách do Spolkového snemu potvrdený kresťanský demokrat Ralph Brinkhaus, zotrvať v nej má do do konca apríla. Už sa nechal počuť, že “pokiaľ si to bude frakcia želať, tak bude rád aj po 30. apríli na tomto poste pokračovať“. Z radov členskej základne sa ale ozývajú hlasy, že vedenie strany aj frakcie má byť v jedných rukách. Niet divu, pretože v tejto súvislosti nezaškodí pripomenúť dávnejšiu minulosť - tak Helmut Kohl, ako aj Angela Merkelová boli pred tým, ako zasadli do kresla spolkového kancelára aj šéfmi parlamentnej frakcie CDU/CSU v Bundestagu. Ale, rovnako by nemali obidve sesterské strany zabúdať ani na nie tak dávnu minulosť - na mocenský boj, aký zažili pred vlaňajšími voľbami do Spolkového snemu. Totiž aj on “prispel“ k tomu, že CDU a CSU sa ocitli po 16 rokoch vládnutia v opozícii.