Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. ŠMIHULU: Pred rozhovorom Tuckera Carlsona s V. Putinom

Foto: Teraz.sk

Dvojhodinové interview by mal Carlson zverejniť - podľa vlastných slov - už dnes o polnoci stredoeurópskeho času, píše J. Šmihula.

Napokon aj Kremeľ včera konečne potvrdil to, o čom sa už niekoľko dní intenzívne špekulovalo. Ruský prezident Vladimir Putin poskytol rozhovor Tuckerovi Carlsonovi. Bývalý moderátor americkej televíznej stanice Fox News sa tak stal prvým západným novinárom, s ktorým sa Vladimir Putin od začiatku agresie proti Ukrajine vo februári 2022 rozprával. Dvojhodinové interview by mal zverejniť - podľa vlastných slov - už dnes o polnoci stredoeurópskeho času.

Moderátor plánuje rozhovor odvysielať na svojej webovej stránke a tiež na sociálnej sieti X. Miliardár a majiteľ tejto siete Elon Musk mal Carlsonovi prisľúbiť, že interview nijako nezablokuje a zostane dostupné.
Príchod amerického novinára do Moskvy vyvolal v ruských štátnych médiách nevídaný záujem až hystériu, takúto príležitosť si jednoducho nemohli nenechať ujsť. Carlsonov pobyt podrobne mapovali a doslova ho sledovali na každom kroku - jeho cestu metrom, obed v reštaurácii, či návštevu predstavenia vo Veľkom divadle (Baľšoj teatr). Ruskí mediálni analytici spočítali, že jeho meno sa počas týždňa spomenulo vo vyše dvetisíc prípadoch.

Aj na Západe dal už samotný zámer, že Tucker Carlson chce urobiť interview s Vladimirom Putinom podnet na vznik rôznych vyhlásení a množstva komentárov. Nemálo bolo takých, ktorí spochybňujú samotnú novinárčinu amerického konzervatívneho moderátora tvrdiac napríklad, že v rozhovore iste nezaznejú nepríjemné otázky. Označujú ho za „zradcu“, „pätolizača Kremľa“, pričom bývalá šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová ho nazvala „užitočným idiotom“.

Niektorí mediálni analytici sa pustili aj do „údajnej“ popularity Tuckera Carlsona v USA, pritom ešte nie tak dávno sledovalo jeho show v televízii Fox News aj viac ako päť miliónov divákov. Jeho utorkové video, v ktorom na sociálnej sieti X z Moskvy avizoval, že prišiel urobiť rozhovor s ruským prezidentom videlo iba počas desiatich hodín 53 miliónov ľudí a jeho interview, ktoré zverejnil vlani v auguste na sociálnej sieti X s bývalým prezidentom Trumpom zaznamenalo viac ako 260 miliónov vzhliadnutí.

54-ročný Carlson sa preslávil ako moderátor show „Tucker Carlson Tonight“ (Tucker Carlson dnes - večer) vysielanej na stanici Fox News, ale vlani v apríli s ním táto konzervatívne a republikánsky naklonená televízna stanica rozviazala pracovný pomer. Moderátor si krátko nato založil vlastný program „The Tucker Carlson Encounter“ (Stretnutie s Tuckerom Carlsonom), ktorý vysiela na sieti X a propaguje na svojom webe.

Mediálny magnát Rupert Murdoch, majiteľ spravodajskej televízie Fox News, prepustil po šiestich rokoch moderátora so strohým konštatovaním, že mu ďakujú za jeho služby. Preto sa možno iba domnievať, čo bolo skutočným dôvodom, ale výpoveď nasledovala potom, keď televízna spoločnosť musela zaplatiť pokutu takmer 800 miliónov dolárov za šírenie neprávd o manipulácii s volebnými hlasmi v prospech Joea Bidena v prezidentskom súboji s Donaldom Trumpom.

Tucker Carlson podporoval a podporuje exprezidenta Trumpa, kritizuje Washington za vojenskú pomoc Kyjevu, keď neraz naznačil, že za vojnu na Ukrajine nesie podiel viny aj Západ. Viackrát kritizoval tiež ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého mimochodom tak, ako Vladimira Putina, požiadal o rozhovor. Podľa niektorých amerických novinárov, práve tieto názory boli tým povestným pohárom trpezlivosti, ktorý pretiekol a Rupert Murdoch moderátora pred necelým rokom zo svojich služieb prepustil.

Podľa Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova niekdajšieho moderátora televízie Fox News vybrali na rozhovor preto, lebo "má iný postoj" ako ostatné médiá v anglickom jazyku. Jeho postoj "nie je v žiadnom prípade proruský ani proukrajinský, ale skôr proamerický," vyhlásil Peskov. Aj samotný Carlson povedal, že v Moskve nie sú preto, lebo „milujú Putina, ale preto, lebo milujú Spojené štáty“.

Dmitrij Peskov však nepovedal celú pravdu, pretože rozhovor Vladimira Putina s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom sa budú snažiť využiť nielen smerom k zahraničnému auditóriu, ale aj smerom k domácemu - ruskému publiku.