Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. ŠMIHULU: Voľný pád nemeckej CDU/CSU pokračuje

Foto: Teraz.sk

Ako vidieť z prieskumov, CDU/CSU svojim rozhodnutím pre Armina Lascheta za kandidáta na post spolkového kancelára urobila druhým stranám radosť, píše J. Šmihula.

Ťažko preťažko hľadala Kresťanskodemokratická únia (CDU) so svojou sesterskou Kresťansko-sociálnou úniou (CSU) zhodu na tom, kto ju povedie v boji o hlasy voličov v septembrových voľbách do Bundestagu a teda, kto bude jej kandidátom na post nemeckého kancelára.

A to i napriek tomu, že bavorský premiér a predseda CSU Markus Söder zdôrazňoval: “Nie sme Helmut Kohl a Franz Josef Strauß!" Poukazoval tým na minulosť, keď obidvaja politici viedli tvrdý boj o moc v Únii, z ktorého vzišiel napokon víťazne kancelár nemeckého zjednotenia, kresťanský demokrat Helmut Kohl.

V jednom sa teraz história zopakovala, keď boj o kandidatúru vyhral nominant CDU. Nuž ale história sa už vôbec nemusí opakovať v tom, že terajší kandidát Únie do kresla spolkového kancelára po septembrových parlamentných voľbách skutočne aj zasadne. Kandidát konzervatívcov, premiér Severného Porýnia-Vestfálska a predseda CDU Armin Laschet sa totiž presadil v súboji s populárnejším predsedom bavorskej vlády a šéfom CSU Markusom Söderom.

Môžbyť si niektorí oživili spomienky na voľby do Spolkového snemu v roku 2002, v ktorých Únia vedená bavorským premiérom a predsedom CSU Edmundom Stoiberom podľahla veľmi tesne sociálnemu demokratovi a úradujúcemu kancelárovi Gerhardovi Schröderovi.

Tak či onak, pravdou je, že mnohým členom CDU/CSU nebola terajšia nominácia Armina Lascheta príliš po chuti a kto vie, či ju doteraz strávili? Prieskumy verejnej mienky napovedajú, že sa tak zrejme nestalo.

Už samotné oznámenie nominácií na post nemeckého kancelára konzervatívnou Úniou a stranou Zelených spôsobilo v druhej polovici minulého mesiaca výrazné zmeny v preferenciách voličov. Strana nemeckých ekológov sa razom vyšvihla na prvé miesto a o jedno percento predstihla CDU/CSU.

Tento trend potvrdzujú tiež najnovšie výsledky, zverejnené počas uplynulého víkendu, podľa ktorých podpora nemeckých konzervatívcov naďalej klesá. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom si CDU/CSU pohoršila o tri percentuálne body, keď dosiahla iba 24 percent. Za Zelenými tak zaostala už o tri percentá.

Naopak, o dva body si polepšili sociálni demokrati z SPD, ktorí dosiahli 15 percent. Už v nedeľu sa nechal počuť kandidát SPD na spolkového kancelára a nemecký minister financií Olaf Scholz, ktorý vyhlásil, že napriek nízkym preferenciám má SPD šancu zabojovať o kreslo kancelára: „Pohyb v prieskumoch verejnej mienky nastal a tento pohyb je pre nás dobrý.“

Ako vidieť z prieskumov, CDU/CSU svojim rozhodnutím pre Armina Lascheta za kandidáta na post spolkového kancelára urobila druhým stranám radosť. Ruky si mädlia najmä nemeckí Zelení, ktorým rastie aj členská základňa. Od nominácie spolupredsedníčky strany Annalene Baerbockovej na post spolkovej kancelárky, stalo sa tak pred dvoma týždňami, sa počet nových členov zvýšil o viac ako 3700. Celkove má stredoľavá strana Zelených viac ako 110.000 členov.

Strana nemeckých ekológov sa na adresu Moskvy vyjadrovala neraz veľmi kriticky. Kremeľ obviňovala zo zostrovania medzinárodnej situácie, z útokov na slobodu slova a právny štát, ako aj z agresívnej veľmocenskej politiky.

Nie nepodstatné je tiež to, že zatiaľ čo kancelárka Angela Merkelová obhajuje pokračujúcu spoluprácu Nemecka s Ruskom pri budovaní plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), historicky prvá kandidátka Zelených na post spolkového kancelára Annalena Baerbocková požaduje zastavenie jeho výstavby. V rozhovore pre nemeckú televíziu ZDF poukázala na to, že zahranično-politické škody Nemecka sa každým ďalším dňom výstavby plynovodu zväčšujú, keď podčiarkla, že „zo Severného prúdu 2 profituje iba jediný – systém Putina, kým Nemecko naopak, svoju dôveryhodnosť stráca.“

Štyridsaťročná politologička Annalena Baerbocková, matka dvoch malých dcér, ktorá sa v mladosti veľmi úspešne venovala skokom na trampolíne môže byť nateraz spokojná. Či sa ale Zelení budú viesť aj naďalej na víťaznej vlne, ukáže tiež to, ako na z ich pohľadu nepriaznivý trend zareagujú nemeckí konzervatívci. Ak chcú okúsiť trpkosť porážky a skončiť po dlhých rokoch vlády Angely Merkelovej v opozícii „stačí“, keď budú robiť to, čo dosiaľ – hašteriť sa a deklarovať prázdne heslá bez reálnej odozvy.